Taklast på elbilene har blitt vanlig, men fremdeles er det to av de 10 mest solgte elbilene i 2020 som ikke kan ha last på taket, skriver Norges Automobilforbund (NAF) i en pressemelding.

Vinterferien er her og mange med elbiler skal nå på, eller er på, ferie. NAF minner på at flere elbiler ikke kan ha last på taket i det hele tatt. For flere av elbilene er lastekaspasiteten så begrenset at det er lite du faktisk kan legge oppi boksen på taket.

De fleste av de 10 mest solgte elbilene i fjor kan ta 75 kilo last på taket. Men noen av storselgerne kan ha lite eller ingenting på taket. Eksempelvis kan Nissan Leaf bare ta 35 kilo taklast. Det betyr at du kan ha takstativ og kanskje en lett plast-skiboks med last på taket.

Stativ og skiboks alene

– Med så lav tillatt taklast er det fort gjort å gå over maksgrensen. Bare skistativ og takboks kan fort veie dette, og da har du ikke mulighet til å bruke takboksen som et ekstra bagasjerom, sier Sødal.

De to bilene som ikke kan ta taklast i det hele tatt er BMW i3 og Volkswagen ID.3. BMW’en er i utgangspunktet en bybil, mens det er mer overraskende at nykommeren til Volkswagen ikke har mulighet for taklast.

– På forgjengeren e-Golf kan man ha 75 kilo på taket. Like mye som større biler som Audi e-tron og Mercedes EQC. Så det er overraskende at ikke ID.3 er bygget for taklast, mener NAF-rådgiveren.

Viktig å huske på når du pakker skiboksen

Det er noen ting som er viktig å huske på før du pakker skiboksen før turen til fjells.

Tre vektgrenser er må man ha kontroll på:

  • Hvor mye vekt tåler taket?
  • Hvor mye vekt tåler takstativet skiboksen er festet til?
  • Hvor mye vekt tåler selve takboksen?

– Det er den laveste av disse vektgrensene som styrer hvor mye bagasje du kan ha på taket. Selv om taket tåler 75 kilo, kan du ikke ha det på taket om takstativene bare tåler 50 kilo, rådgir Nils Sødal.

Når du har funnet ut hvor tungt du kan laste, må du gjøre nok et lite regnestykke. Grunnen er at takstativ og skiboks inngår i totalvekten. Så om du kan ha 75 kilo last på taket og skiboksen veier 30 kilo mens takstativene veier 5 kilo, har du 40 kilo du kan pakke i skiboksen.

– Det er viktig å være bevisst vektbegrensningen på taklasten før man pakker skiboksen. Finn ut hvor mye skiutstyret veier før du pakker annen bagasje oppi boksen, avslutter Sødal i NAF.