Gå til sidens hovedinnhold

Klare til å møte snøfattige vintere

Artikkelen er over 3 år gammel

Varingskollen Alpinsenter er bedre rustet enn noen gang til å drifte bakkene bare med kuldegrader, vann og kjærlighet.

– I sommer har vi investert vel to millioner kroner for å bedre servicetilbudet og for at vi til vinteren skal kunne utnytte alle kuldeperioder maksimalt til å produsere snø, sier styreleder Truls Klokkerud i Varingskollen Alpinsenter.

Varingen ble sist uke med på omvisning i anlegget for å se nyvinningene som skal styrke Varingskollens stilling som regionssenter for alpin og langrenn.

Servering i fokus

Vi begynner i bunnen, i Skvirre familiepark, gratisområdet for de aller yngste med rulleteppeheis og der barnefamilier med og uten heiskort kan rekreere med kakao og pølsegrilling. En ny ting da Hakadal IL overtok i fjor, var at nettopp denne delen av anlegget fikk topp prioritet fra dag en.

– I år har vi har laget en utescene her, og vi holder på å utvide varmestua, som jeg lurer på om vi skal døpe Skvirrestua. Stua får innlagt vann og toalett, og den får et nytt og mye større kjøkken, forteller Klokkerud.

Før måtte de bære vann i plastdunker, og utvalget i kiosken var så som så.

– Mat blir et satsingsområde framover, sier daglig leder Richard Palmgren.

– Historisk har det vært mye pølse, brød og vafler, men nå vil vi innføre dagens suppe og et lite utvalg varmretter, fortsetter han.

Enklere snølegging

Varmretter inne i varmestua er en ting, men Varingskollens livsgrunnlag er og blir kalde grader under åpen himmel. Den største investeringa alpinsenteret har gjort i år, er i snøleggingsutstyr i Trollparken.

– Før måtte vi dra slanger inn og ut til den store gullmedalja. Nå har vi brukt rundt 1,2 millioner kroner på å bygge ei rørgate opp langs Trollparken og på å kjøpe inn ny kompressor og flere snøkanoner, forteller Truls Klokkerud.

Vi går oppover den 300 meter lange rørgata, der det ligger ett rør for trykkluft og ett for vann som pumpes opp fra Nitelva ved Elvetangen. Kombinert med en håndfull kuldegrader, blir det iskrystaller.

– Får vi to til tre døgn med sammenhengende snøproduksjon, så åpner vi Skvirreparken, Trollparken og Hakkebakken, sier Richard Palmgren.

Klare til å starte

Palmgren kommer fra Sverige og overtok som daglig leder i høst etter Harald Jøsendal, som ga seg etter bare en sesong blant annet fordi den lunefulle fjorårsvinteren krevde svært mye kvelds- og helgejobbing. Palmgren leier bolig på Tøyenhaugen, men har samboer som bor i Sverige. Svensken har erfaring fra både Trysil Booking, Geilo Skiheiser og Hamrafjället Lift AB i Härjedalen.

– Været bekymrer meg ikke så voldsomt ennå, men jeg ser på værmeldinga 15 til 20 ganger hver dag. Vi er klare til å starte så fort vi får nok kuldegrader, forteller han.

Vi går oppover Terrengparken til Snøtunet, der det står en bulldoser og ei gravemaskin. Her er deler av terrenget jevnet ut med løsmasser. I år og neste år skal det til sammen fylles på 24.000 kubikkmeter, for å minske behovet for snø.

Risikofritt sekretariat

I bunnen av Olaløypa, Varingskollens Formel 1-bakke, legger styreleder Klokkerud fram noen av de store vyene:

– På sikt håper vi å få snøkanonanlegg i Kariløypa, men vi må ta ett skritt av gangen.

Tidligere i høst ble det gamle sekretariatet i bunnen av Olaløypa og Kariløypa brent og fjerna. Tidtakerbua utgjorde en sikkerhetsrisiko. I februar 2013 ble ei jente slått bevisstløs her da hun kjørte inn i bua.

– Vi har fått et nytt og betydelig større kombinert sekretariat og varmestue ute ved parkeringsplassen. Vi har bygd det på dugnad, med hjelp fra elever på byggfaglinja på Bjertnes, forteller Klokkerud.

Lengre for langrenn

Bunnen av Olaløypa er ikke minst stedet der alpin og langrenn møtes. Å åpne Olaløypa tar alltid noe tid, og første del av sesongen blir derfor målområdet for alpinistene brukt som trasé for langrennsløperne.

Siste stopp på omvisninga er anlegget til Hakadal ILs langrennsgruppe, der det også har blitt investert penger og solid dugnadsinnsats siden i fjor.

– Vi har dobla kapasiteten for snøproduksjon, sier nestleder Sten Are Grønvold i langrennsgruppa.

– Vi har lagt rørgate i ei en kilometer lang sløyfe, slik at vi nå til sammen kan lage ei to kilometer lang løype med kunstsnø, fortsetter han.

Ei gruppe foreldre står klare til å ta kvelds- og nattevakter. Ei snau uke med snøproduksjon vil være nok, anslår Grønvold, til å åpne det som antagelig blir en av regionens mest interessante kunstsnøløyper.

Sesongåpning før jul

I målområdet ved skistua har langrennsgruppa bygd opp en apparatpark for styrketrening. Neste år planlegger de fase tre av kunstsnøløypa, som skal øke løypelengda fra to til tre kilometer.

Det blomstrer og gror i Varingskollen, men i nærmeste framtid helst bare i overført betydning. Nå må det komme kuldegrader. Langtidsvarselet forteller at det neste uke kan bli ned mot tre minusgrader. Da begynner det å ligne noe. Med fire minus, eller der omkring, er det alle mann til pumpene.

Åpningsløpet i Varingskollen er terminfestet til helga 16. og 17. desember. Da er det ventet 1.500 langrennsløpere til Hakadal.

Kommentarer til denne saken