Været snur – nå kommer sommeren tilbake i sør

(Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

(Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Av

Nord-Norge har hatt det fineste sommerværet den siste tiden, men denne uka snur det. I sør kan det blir mot 25 grader i helga. Men først blir det mer regn.

DEL

Nord-Norge har hatt det fineste sommerværet de siste ukene, men nå kommer nedbøren også hit.

Lavtrykket som har ført til regn i sør og deler av Nordland, er nå på vei videre nordover, og i Troms og Finnmark må folk belage seg på regn de neste dagene.

– Mange syns nok det er OK med litt nedbør nå. Det er jo skogbrannfare i deler av Finnmark, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid til NTB.

Temperaturene vil imidlertid fortsette å være relativt høye med makstemperaturer på mellom 15 til 20 grader.

Nytt lavtrykk i sør

I Sør-Norge har det vært mye regn flere steder den siste tiden, og i indre strøk har det kommet særlig mye det siste døgnet. I Skjåk ble det målt 30,4 millimeter nedbør søndag til mandag, noe som er hele 86,9 prosent av normalen for august måned.

– Det er ikke uvanlig at det kommer gode nedbørsdøgn i august, men Skjåk er en tørr plass. Det er relativt uvanlig med 30,4 millimeter nedbør på ett døgn, sier meteorologen.

Selv om lavtrykket i sør nå beveger seg nordover, er det ikke slutt på skiftende vær og nedbør. Onsdag kommer det nemlig et nytt lavtrykk over Sør-Norge, som gir jevnt med nedbør.

De største nedbørsmengdene kommer på Vestlandet, men også i resten av Sør-Norge og i Trøndelag blir det regn.

Finværet kommer

Utover uka blir været imidlertid bare bedre og bedre, særlig mot helga. Det skal bygge seg opp et høytrykk over Skandinavia som kan føre til skikkelig sommervarme.

– Temperaturene skal stige mange grader. østafjells kan de for eksempel passere 25 grader fredag og lørdag, sier Fagerlid.

Meteorologen understreker at det likevel blir skiftende vær over hele landet.

– Det blir rett og slett typisk norsk augustvær, sier han.

Kjøligere i nord

I neste uke ventes det kjøligere temperaturer og pålandsvind i nord, mens det er håp om skikkelig sommervær i sør. Paraplyen bør imidlertid ikke legges vekk ennå.

– Neste uke er det håp om høytrykk og finere vær, men ettermiddagsbygene kan være lumske og overraskende. Jeg lover ikke fint vær hele dagen, men generelt blir det finere i sør, sier Fagerlid.

Artikkeltags