Gå til sidens hovedinnhold

Målte 8,9 m/s: Gikk klar av Knud - nå går det mot frostnetter

Artikkelen er over 3 år gammel

Været gjør som vanlig som det selv vil, uavhengig av værmelderne. Og denne gangen gikk det i Nittedals favør.

Dagen etter ekstremværvarsler på rødt nivå er det intet å melde fra politiet - og foreløpig ikke meldt inn noen strømbrudd, eller trær over veien.

At Nittedal gikk klar av Knud, det er det to grunner til, forteller meteorolog Per Egil Haga på Meteorologisk institutt på Blindern: Vind fra sør og at lavtrykket flyttet seg ørlite grann mot vest.

Lokale variasjoner

– Det var jo en sørlig vindretning hvor vi hadde den kraftigste vinden. Det er ikke alle som er like eksponert for sørlig vindretning - så det blir en god del lokale variasjoner. Det ser ut som om det rundt Oslofjordområdet ble litt mindre vind enn det vi fryktet, sier Haga.

– Lavtrykket gikk i tillegg litt lenger vest, nok til at ikke vinden ble fullt så sterk som vi fryktet den skulle bli.

Skarve 8,9 m/s

Vinden bet likevel godt fra seg i enkelte områder, mest rundt Oslofjorden. Østfold og Vestfold merket det godt.

– Men i Hakadal var det lite vind. De kraftigste vindkastene var på skarve 8,9 meter per sekund. Og det var faktisk tidlig på dagen, sier Per Egil Haga.

På Kjeller var det litt mer vind utover sen ettermiddag og kveld, der var kastene oppe i 17,3 m/s - i Aurskog Høland 18,8 m/s.

Trær overende

– Med en vindstyrke på 17,3 begynner vinden å bli kraftig. Det er vindkast som gjør at enkelte trær går over ende. Men på Kjeller er de litt mer utsatt til for sønnavind enn det dere i Nittedal gjør.

– Derfor ble dere skånet for den kraftigste vinden, med litt vestligere bane på lavtrykket og at dere er mer beskyttet. Sånn sett gikk det bra, sier Haga.

Perioder med sol

– Hvordan blir været i helga?

– Det ser ut til at stormsenteret beveger seg videre nordover. Så det blir en vestlig værtype gjennom helgen, resten av dagen i dag og i morgen, sier meteorolog Per Egil Haga.

I morgen søndag dreier vinden litt mer over i nordvest.

– Siden Nittedal ligger i le for fjellene, blir det mest trolig oppholdsvær og perioder med sol.

Sur vind

– Vinden vil av og til komme som sure vindkast, men ikke skadelig, sier han.

Temperaturen vil ligge på rundt 10 grader.

– Men selv om det er sol vil det kjennes kaldere på grunn av vinden.

Nattefrost

– Nattetemperaturene vil ligge på plussiden, men natt til mandag kan det nærme seg null grader og frostnatt.

– Det er sesongen nå for frostnetter. Jeg tror det har vært såvidt under null i Nittedal allerede. Det er nok ikke den første gangen nå i høst, men som sagt, nå er det sesongen for det så det kommer ikke som noen overraskelse.

Kommentarer til denne saken