Dette er en forhåndsvisning!

Valgte trening framfor blodtrykksmedisiner

LA OM LIVSSTILEN: Da Viggo Arentz fikk beskjed om at blodtrykket var altfor høyt, valgte han å trene seg frisk framfor å bruke medisiner. På Frisklivssentralen fikk han hjelp med å endre livsstil.

LA OM LIVSSTILEN: Da Viggo Arentz fikk beskjed om at blodtrykket var altfor høyt, valgte han å trene seg frisk framfor å bruke medisiner. På Frisklivssentralen fikk han hjelp med å endre livsstil. Foto:

I 2015 begynte Viggo Arentz å endre livsstilen. Det hele startet med høyt blodtrykk og en henvisning fra legen til Frisklivssentralen.

DEL

– Jeg var til den årlige legesjekken. Blodtrykket mitt, som lenge hadde vært i høyeste laget, var nå så høyt at legen sa ifra, forteller Viggo.

Trening framfor medisiner

Fastlegen ville sette ham på blodtrykksmedisiner, men det hadde Viggo ikke særlig lyst til.

– Det satt langt inne, og jeg spurte om jeg heller kunne begynne å trene for å få ned blodtrykket, sier han.

Legen skrev i stedet ut en frisklivsresept og ga ham en frist på et halvt år. I praksis er dette en rekvisisjon på et tre til seks måneder langt program for omlegging til en sunnere livsstil.

– Først har man en oppstartssamtale med en frisklivsveileder for å kartlegge hva som må gjøres i det enkelte tilfellet. Jeg fikk personlig oppfølging hele veien og ble veldig godt ivaretatt, sier Viggo.

Veide for mye

På dette tidspunktet var Viggo overvektig og ikke i særlig god form.

– Jeg driver bedriften Arentz Media AS og arbeider med grafisk design og produksjon av trykksaker. En jobb med mye sitting foran pc-en. Kostholdet var nok ikke det beste og inneholdt svært lite av det grønne. Jeg var skilt og levde mange år alene, og det var ingen som korrigerte meg. Blant annet spiste jeg masse peanøtter, og jeg veide nesten hundre kilo, forteller han.

– Tenkte du noen ganger på at du levde usunt?

– Ja, det lå jo i bakhodet, men så lenge man blir værende på sofaen, merker man ikke så mye til det. Man mister energien og er ikke så på hogget, og da er dørstokkmila lang. Jeg manglet motivasjon til å gjøre noe med det, sier han.

Viggo gjorde riktignok noen forsøk på egen hånd, men disse strandet som regel ganske fort.

– Jeg kjøpte meg spinningsykkel og hadde store planer, men den ble ikke brukt mange ganger. Så kjøpte jeg meg kort på Elixia til flere tusen kroner, men også der ga jeg meg etter et par ganger. Det meste kokte bare bort i kålen, forklarer han.

Kosthold og mosjon

På Frisklivssentralen møtte Viggo andre mennesker i samme situasjon. Han ble med på et treningsopplegg og fikk dessuten opplæring i sunt kosthold.

– Vi blir kurset i riktig kost og lærer å lage sunn mat, men vi driver ikke med veiing. Det går mer på opplysning, blant annet om karbohydrater, kalorier og fett, og så handler det om bevisstgjøring omkring sunn mat. Hva vi skal se etter i butikken og så videre, forklarer han.

I dag er Viggo svært bevisst på hva han spiser.

– Først og fremst mye grønnsaker, og så spiser vi fisk to ganger i uka. I helgene unner vi oss både god mat og god vin, og da tenker vi ikke så mye på kalorier. Det er viktig å unne seg noe ekstra innimellom, men hverdagsmaten er gjennomgående sunn, sier han.

Reduserte vekt og blodtrykk

Etter seks måneders trening i regi av Frisklivssentralen møtte Viggo til ny legesjekk, 10 kilo lettere. Blodtrykket var vesentlig lavere, og dermed avblåste legen medisineringen.

– Frisklivssentralens opplegg gjør deltakeren til en aktiv part. Man må selv trene, og treningsprogrammet blir tilpasset den enkelte, sier Viggo.

For ham ble treningen starten på en ny livsstil.

– Hadde jeg ikke spurt legen den gangen, ville jeg blitt medisinert i stedet, og da hadde jeg forblitt passiv, sier han.

Viggo er fortsatt ikke sikker på om alle fastleger kjenner godt nok til Frisklivssentralens tilbud, og han lurer på hvor ofte de anbefaler dette framfor å skrive ut resepter.

Får støtte fra samboer

Siden Viggo startet med livsstilsendringen har han blitt samboer.

– Samboeren min gir meg hundre prosent support. Hun er flink til å lage mat og er helt med på det nye kostholdsopplegget. Vi bor i Kruttverket med naturen rett utenfor, og vi er mye ute på tur, forteller han.

– Man merker små forandringer, som for eksempel at man kan stramme inn beltet enda et hakk. Det gir ny inspirasjon, sier han.

Heldigvis hadde Viggo god kjernefysikk, og fra før var han vant med å holde seg i form. Som ung drev han med jakt, fiske og friluftsliv, men de senere årene var aktivitetsnivået blitt atskillig lavere.

I dag trener han seks ganger i uka og synes det er helt topp.

Startet «Friske Folk»

For Viggo ble treningen avgjørende, og etter at resepten hos Frisklivssentralen var utløpt, ville han gjerne fortsette å holde seg i form for ikke å falle tilbake til gamle synder.

– Jeg følte en viss forpliktelse når jeg hadde noe å gå til. Og så var det fint å ha noen å trene sammen med, sier han.

Dermed tok han initiativet til egentreningsgruppa Friske Folk, som har flere ulike treningstilbud.

– Dette har blitt kjempepopulært. Vi har styrke- og sirkeltrening med apparater, spinning samt bassengtrening på Rotnesbadet. Bassenget låner vi gratis av kommunen. Bare synd at dette snart rives. Da mister vi muligheten og må se oss om etter et alternativ, sier han.

Viggo synes han har blitt møtt utelukkende av velvillighet, og han roser kommunen og Frisklivssentralen.

– Du var i faresonen med tanke på alvorlige helseproblemer, var du noen gang redd da blodtrykket ditt var så høyt?

– Jeg var ikke akkurat redd, men jeg skjønte signalene. Nå er blodtrykket som det skal være, og jeg føler meg som en helt ny mann, sier han.

FRISKLIVSSENTRALEN:

  • Kommunalt tilbud til folk som trenger hjelp til å endre levevaner og forebygge livsstilssykdommer.
  • Man kan bli henvist av fastlege, Nav eller annet helsepersonell, men det går også an å ta kontakt direkte.
  • Et tverrfaglig team med bakgrunn innen folkehelsearbeid, fysioterapi og ernæring står til disposisjon for å veilede deltakerne i sine endringsprosesser.
  • Man trenger ikke å være syk for å kunne benytte seg av Frisklivssentralens tilbud.
  • Et program hos Frisklivssentralen er som oftest av tre måneders varighet, men ofte forlenges det.
  • Tilbudet er så godt som gratis, man betaler kun en egenandel på 500 kroner.