Førstkommende lørdag var det planlagt å avvikle det tradisjonsrike Grenaderløpet, men føret er for dårlig.

– Grenaderløpet 2022 er utsatt til 5. mars. Det siste snøfallet har vært for lite til å arrangere Grenaderløpet 19. februar, melder arrangørene på Facebook tirsdag:

– Værmeldingen de nærmeste dagene er også usikker. Grenaderløpet er krevende og løypa går langt inne i marka, noe som betyr at sikkerheten må være på plass. Dette, sammen med få påmeldte og usikkerhet rundt deltakelsen, har vært avgjørende for beslutningen om utsettelse til lørdag 5. mars.

Grenaderløpets bakteppe er det som skjedde natt til den 27. mars 1716, midt under Den store nordiske krig, da rundt 1000 svenske dragoner lå innlosjert ved Hakadals Verk. Svenskene, med krigerkongen Karl den tolvte i spissen, hadde allerede okkupert Christiania. Forpakter Søren Løchstør fanget opp at svenskene planla et bakholdsangrep mot de norske styrkene som lå i defensiv stilling bak en skanse i Liertraktene. Mens svenskene fortsatte mot Lier via Hadeland sendte Løchstør ut en ukjent skiløper tvers gjennom Nordmarka for å varsle den norske hærkommandoen.

Det 90 kilometer lange Grenaderløpet har slitt med både føre og deltakelse de siste åra. I 2016, da løpet ble arrangert for 40. gang samtidig som det var 300 år siden 1716, måtte starten flyttes fra Hakadal til Ringkollen på grunn av snømangel. Arrangør er Skiklubben Grenaderen, som har base rundt Liertraktene, som henter inn hjelp fra diverse lokale lag og foreninger.

Skal det bli noe av årets løp må det komme nok snø i løpet av neste uke samtidig som minst 250 løpere må melde seg på.

– Ny påmeldingsfrist er satt til søndag 27. februar. Blir rennet avlyst får alle påmeldte startkontingenten tilbake minus 200 kroner, skriver arrangøren på Facebook.

Løypa er planlagt fra skiløypa i Varingskollen til jordene ved Skaugum i Asker.