Trinn 4 i gjenåpningsplanen lar vente på seg i sin helhet. Men regjeringen gjør nå to unntak:

* Fra førstkommende søndag får personer med opptak til PHD-utdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet igjen, med samme innreisekrav som andre som reiser inn fra tredjeland.

* I tillegg fjernes nå avstandskravet for studentene. Dermed må de ikke lenger sitte minst én meter fra hverandre når skoleåret starter. Øvrige skoler anbefales å starte på grønt nivå.

Gjennomføringen av trinn fire er blitt utsatt to ganger, begge ganger på grunn av bekymring knyttet til deltavarianten, som i større grad smitter vaksinerte.

Regjeringens håp er at det skal være mulig å leve normalt – uten avstandskrav og andre begrensninger innenlands – når alle voksne har hatt mulighet til å få to doser.

Tidligere var det anslått at dette kunne skje mot slutten av september, men fredag kom nyheten om at Norge får én million flere Moderna-doser fra Polen. Statsminister Erna Solberg sa fredag til VG at dette vil innebære at gjenåpningen framskyndes med to uker.

Det blir nå sendt ut så mange vaksinedoser at det er tilstrekkelig til å få gitt alle tilbud om andre vaksinedose i løpet av uke 35, opplyser FHI til VG.

Regjeringen varsler at de allerede denne måneden vil ta en beslutning om hvorvidt man skal vaksinere 16- og 17-åringer eller ikke.

(©NTB)