Løper opp Himalaya sammen

TEAMBUILDING. Frode Lein og Wivi Lein gleder seg til å gjøre dette sammen.

TEAMBUILDING. Frode Lein og Wivi Lein gleder seg til å gjøre dette sammen.

Artikkelen er over 1 år gammel

I dag reiser Wivi og Frode Lein til Himalaya sammen. For å løpe 160 kilometer. De første dagene i en motbakke på 5000 meter.

DEL

– Om jeg har latt meg lure? Wivi Lein smiler bredt når hun sier det.

Som kona til Frode Lein - ultraløperen fra Nittedal som har løpt over islagte Grønland, i Gobiørkenen, i fjellene i Chile, på silkeveien i Iran, og selvsagt i Nepal - som han nå skal tilbake til med kona, ja så måtte det vel bare bli sånn.

Røff hobby

Dette skriver Frode Lein selv på hjemmesiden sin om sin, for alle oss andre - røffe hobby.

– Konkurransene jeg deltar i er enkeltvis mellom 200 og 300 kilometer lange. Vi løper med sekk og har over ti kilo på ryggen i ekstreme forhold. Jeg har løpt over de store fjellkjedene i verden, gjennom de farligste ørkenene, dypt i jungler, isen mot sydpolen og på Grønland. Oppsummert har det vært varmere enn 60 grader, kaldere enn -45, luftfuktighet på over 90 % og høyere enn 6.000 meter over havet.

Og nå skal han og kona til Nepal sammen. For å være med på Manaslu Mountain Trail 2017. Manaslu er verdens åttende høyeste fjell - og ligger i Himalaya.

Les mer om løpet her.

TRIO. Frode Lein, Wivi Lein og Cecilie Longva trener sammen på Andersens Gym og Kaffe på Rotnes. Nå skal de løpe opp det åttende høyeste fjellet i verden. (Foto: Jostein Engebretsen)

TRIO. Frode Lein, Wivi Lein og Cecilie Longva trener sammen på Andersens Gym og Kaffe på Rotnes. Nå skal de løpe opp det åttende høyeste fjellet i verden. (Foto: Jostein Engebretsen)

Begynte å løpe før Frode

Og føler hun seg lurt opp i stry, Wivi Lein?

– Jeg begynte jo å løpe noen år før Frode. Det var en måte for meg å koble litt av i en hektisk hverdag med jobb, små barn, hunder, og fritidssysselen til ungene, fotball. Så begynte han å løpe for å ta av noen kilo. Så ble det opp og ned Varingskollen. Så tok han det videre, sier Wivi Lein.

I kjelleren

Det aller første ultraløpet til Frode Lein var 250 kilometer i Gobiørkenen.

– De fleste løpene har vært utenom ferier. Jeg har vært hjemme med barna. Nå har de blitt litt selvgående.

– Og vi har min mor boende i huset også, sier Frode Lein.


Gjøre noe sammen

– Vi har savnet å gjøre noe sammen, bare meg og ham. Så begynte han å spørre, skal vi ikke reise til Nepal sammen. Han viste meg flotte bilder og snakket varmt om Nepal. Jeg skjønner fort at det var et skjult motiv bak: Og det beste av alt, du skal få løpe, ler Wivi.

160 kilometer skal de løpe. Og så er det en gåtur, på 40 kilometer som er valgfri - på fridagen.

TUR. Treningstur på Rondane (Fotograf: Lone Andrine Lein)

TUR. Treningstur på Rondane (Fotograf: Lone Andrine Lein)

Gå til Tibet

– Løpet går i fem dager oppover mot 5000 meter og så er det nedover igjen. Basecampen er på 5000 meter og et eller annet. Da kan man gå tur til Tibet via et pass. De fra Nepal som var her på besøk har spurt om jeg har lyst til å være med over, sier Frode.

– Jeg har ikke tatt noen avgjørelse enda, sier Wivi. – Jeg tenker kanskje jeg trenger fridagen min til å hvile. Dette er mitt aller første etappeløp. Hittil har jeg bare deltatt i små løp i Norge. Jeg har aldri vært noe glad i å konkurrere. Jeg har et helt annet mål med å løpe. Mestringsfølelse, oppleve den fantastiske naturen. Jeg har alltid hatt lyst til å reise dit. Det blir en kul greie.

– Distansen forsterker alle opplevelsene. Vi skal bo på te-hus og får lokalbefolkningen tett innpå oss, sier Frode og minner om at deler av startkontingenten går til lokale løpere.

Cecilie Longva, også fra Ålesund-kanten som Frode, skal løpe sammen med ekteparet Lein. Hun bor i Oslo.

– Hun har deltatt på noen lange distanser og jobber i forsvaret, sier Wivi.

Setter sporing på kona

– Tror dere at dette vil knytte dere mere sammen?

– Det er jo parterapi på stereoider, smiler Frode.

– Det vil nok sette oss på forskjellige prøver underveis. Jeg er jo erfaren og et mål er å motivere henne og Cecilie til å fullføre. Jeg tviler ikke på at hun fullfører, men man går i kjelleren underveis og tviler på seg selv. Vi vil nok knytte litt andre bånd etter dette.

Frode skal konkurrere så de kommer ikke til å løpe sammen de tre.

– Jeg syns godt han kan være litt Border Collie og komme tilbake og hente flokken, smiler Wivi

– Jeg har Garmin som sponsor. Og har fått sporingsenhet som hun kommer til å ha på seg. Da kan jeg spore dem og finne dem. Og det er en nødkanpp på den også. Og hun kan legge ut ting rett på FB og Instagram, sier Frode.

– Jeg ser for meg overskriften: Satte sporingsenhet på kona og tvang henne opp Himalaya, ler journalisten.

De ler begge to.

HER kan du lese mer om Frodes karriere som ultraløper, i en tidligere Varingen-artikkel. 

Treffer folk fra jordskjelvet

Nepal er et spesielt land for Frode.

I løpet kommer han til å møte flere han traff under jordksjelvet da hav løp der sist. Og proffer. Som kvinnen som er Race directoren, hun har akkurat løpt Nepal på langs. 160 mil.

TØFT. Over 20 mil i høyt landskap under Mustang Race i Nepal i 2015 var en tøff påkjenning, men likevel det flotteste løpet Frode Lein har opplevd. Underveis ble det jordskjelv.

TØFT. Over 20 mil i høyt landskap under Mustang Race i Nepal i 2015 var en tøff påkjenning, men likevel det flotteste løpet Frode Lein har opplevd. Underveis ble det jordskjelv. Foto:

– Han har fortalt meg veldig mye og har tatt veldig mange bilder. På siden skriver de at Katmandu ved ankomst kan oppleves som veldig kaotisk med utrolig mange inntrykk Jeg forestiller meg lyset som veldig skarpt.

– Det er litt som med Pippi. Dette har jeg aldri gjort før, så dette klarer jeg helt sikkert. Jeg skal fullføre., sier Wivi som er 51 år.

– Cecilie og jeghar bursdag samme dag, 21., september, hun er ti år yngre. Vi har trent sammen

Kjernemuskulatur er like viktig

Froe forteller at han arrangerer tekninkkløpekurs. Og så har det vært utholdenhetstrenging og styrketrenging i ett år nå på de to jentene.

– Det å bygge kjernemuskulatur er like viktig som løpskapasitet.

De siste månedneene har det vært innspurt på kjernemuksultarur og trening i det fri. Opp og ned Varingskollen og inn Romeriksåsen til Hakkim med huskyen Max. Og i Rondane.

Veslesmeden i snøstorm

– Vi løp opp Veslesmeden på 2015 meter i snøstorm, i tynne jakker. Jeg fikk kjørt meg litt da, sier Wivi.

– Det er fordelen vi har. At været her er litt barksere. Mange på løpet har løpt maraton, men aldri vært i naturen før, sier Frode.

– Jeg pleier å avdramatisere løpene for folk. Har du gått i norsk natur i noen dager i strekk så klarer du det fint.

De reiser i dag fredag og lander i Katmandu, som ligger 1800 m.o.h, den 11. november. Så skal de videre oppover. Selve løpet starter den 13. november.

IRAN. I fjor løp han i Iran, Frode Lein.

IRAN. I fjor løp han i Iran, Frode Lein. Foto:

Ikke uten mascaraen

– Hva syns ungene?

– Der er jo litt spente. Dette er første gangen vi er så langt borte og så lenge begge to, sier Frode.

– Og nå skal jeg begynne å pakke, sier Wivi, torsdag morgen.

– Vi skal løpe med en sekk der det er noen ting vi må ha med oss. Og noen valgfrie. Jeg reiser ikke uten mascaraen.

Artikkeltags