Seks unge nittedøler deltok i Fetrennet ved Hvalstjern i Fetsund sist lørdag. For de fleste av dem var det aller første renn etter at de startet med skiskyting som 8- og 9-åringer høsten 2020.

Endelig fikk de testet ut alt de har øvd på under skiskytterskolen og på treninger med og uten snø og korona på Sagerud. Alle seks var fornøyde med egne prestasjoner, men kanskje aller mest med å ha klart å huske alt de skulle gjøre. For det er ganske mye som skal gjennomføres mellom start og mål i et skiskytterrenn.

De skal legge opp løpet fornuftig, løsne stavene på vei inn til skyting, finne riktig skive, hive seg ned på matta, plassere stavene i knehasen, klargjøre våpenet, lade, få kontroll på pusten, sikte godt, konsentrere seg om trykkpunkt og rolig avtrekk, skyte midt i blinken, ta nytt ladegrep og repetere.

Når de har skutt fem ganger skal de legge fra seg våpenet (Utøvere under 16 år bærer ikke med seg våpen gjennom løypa.), raske med seg stavene, få fart på skiene ut fra standplass uten å krasje med andre løpere, feste stavene i fart, gå riktig antall strafferunder, finne veien inn i løypa igjen, og repetere det hele én gang til, før de tar en siste runde i løypa og setter kursen mot mål.

Ikke så rart de var litt nervøse før start. Men så viste det seg at dette hadde de jo full kontroll på. Det var mer kluss med OL-utøverne i Beijing enn det var med 10-åringene i Fetsund denne helgen.

Debutantene fra Nittedal skiskytterlag (NSSL) stilte i 11-årsklassen på sprintdistansen, der de gikk tre runder på én kilometer og gjennomførte to skytinger. De traff blink alle sammen, men de fleste fikk øvd seg litt på strafferunder også.

Gikk sitt første renn − og vant

Julie Fevang Smidt (10) var ekstra fornøyd med dagen. Hun er en stor sportsentusiast og skulle gjerne sett både Johaug og Røiseland ta OL-gull, men nå var det egne gullmuligheter hun konsentrerte seg om. Den aktive jenta, som driver med både fotball, ski og skiskyting, gikk inn til en overlegen seier i klassen Jenter 11. Med kun tre bom på liten blink og godt driv gjennom hele løypa var hun i mål over minuttet før 2. plassen. Det ga mersmak og er helt sikkert med på å motivere resten av gjengen også.

Nå vet de ferske Nittedal-skiskytterne hvordan et ordentlig renn fungerer, de vet at de behersker alt som kreves og de vet at det er veldig gøy å kombinere ski og skyting. På neste renn håper de enda flere lagkamerater blir med.

Og lagkamerater har det blitt mange av i det siste. Før jul fullførte 13 nye nittedøler rekruttskolen, så nå trener over 20 skiskyttere mellom 9 og 11 år på Sagerud ved Kruttverket hver tirsdag.