– Christian fikk seg en smell under treningssamlinga i Hintertux nylig og står i likhet med Johanne Killi over verdenscupåpningen, forteller sportssjef for freeski i Norges Skiforbund, Christoffer Schach. – Men utøverne har fått kjørt mye på ski tidligere i høst, spesielt i Australia, før oppkjøringssamlingen i Banger Park og Hintertux de siste ukene, legger han til. Norge stiller med sju utøvere, blant dem Birk Ruud, i bykonkurransen i Chur, øst i Sveits. Det var trening i anlegget onsdag og torsdag, mens det er både kvalifisering og finale fredag.

Barmarks-NM i helga

Hundekjørerne er midt i barmarkssesongen og har NM i Frotveit sør for Bergen i helga og EM i Leipa ved Dresden i Tyskland 9.-13. november. Vintersesongen starter de først i romjula.

Skiskytterne starter sin sesong 11.-13. november på Sjusjøen med sprint og fellesstart.

Langrenn starter helga etter (18.-20. november) med Beitosprinten der det er klassisk sprint på fredag og 10 km i henholdsvis klassisk og fristil lørdag og søndag.

– Irriterende

Alpindamene åpner sesongen sydvest i Østerrike med storslalåm i Sølden på lørdag. Det var også her Thea fikk sin verdenscupdebut for fire år siden og kjørte ned til en flott 9. plass.

– Som første opplevelse i verdenscupen var det veldig gøy, men det er irriterende at den fortsatt står som min beste plassering i Sølden. Jeg har lyst til å viske det ut, for jeg føler at jeg som utøver er forbi det nivået og har alle forutsetninger for å forbedre den plasseringen. Men samtidig er det en veldig lang løype i Sølden som ikke passer så godt til min skikjøring. Jeg liker bedre at det er skjer mer underveis i traseen, og det er også det jeg trent mest på.

– Renn som Semmering i Østerrike og Kronplatz i Italia der jeg tok 6. plass i fjor gleder jeg meg til. For ikke å snakke om Lech i Østerrike, selv om det var veldig irriterende å tape seieren i parallellkonkurransen med fem hundredeler til Andreja Slokar fra Slovenia etter å ha vært best i kvaliken, sier Thea.

Solskinnsløper

Thea føler at hun raskt kom inn i rytmen etter forrige sesong, og var veldig fornøyd med treningsoppholdet i Chile tidligere i høst.

– Vi fikk kjørt mange repetisjoner under flotte vinterforhold - ja, det var nesten for fint. Jeg ble en solskinnsløper, ler hun.

Derfor var overgangen til tøffere forhold i mellom-Europa trolig bra, selv om det betød at ting ikke gikk like lett. Løperne kom litt ned på jorda igjen etter oppholdet i Chile.

– Jeg måtte passe på at ikke selvtilliten forsvant, men vanskelig betød ikke at jeg kjørte dårlig. Jeg føler at jeg er i rute. Jeg har alltid som mål å vinne, men egne forventninger er noe annet, og treningen i forkant er en god indikator.

VM et stort mål

Ved siden av verdenscupen er VM i Courchevel i de franske alper i februar et stort mål.

– I verdenscupen har vi kjørt mange nye steder i de fire årene jeg har deltatt, derfor er det en trygghet at jeg har vært i Courchevel tidligere. Det er et sted som skal passe meg bra, spesielt i storslalåm, så fram til VM er målet å skaffe meg en best mulig startposisjon.

– Jeg er ett år eldre og forholder meg lettere til rennsituasjonen. Jeg gleder meg mer til konkurransesettingen og føler at sannsynligheten for å få ut potensialet mitt er større nå enn tidligere, sier Thea.