Humor mot frykt og fordommer

SCENE FØR: Han har stått på en scene før, hakadøl Chaudhry Aqeel Shafqat (nummer to fra venstre). Fredag ser du han  sammen med denne gjengen på scenen i Flammen i et stykke han selv har idé og konsept på.

SCENE FØR: Han har stått på en scene før, hakadøl Chaudhry Aqeel Shafqat (nummer to fra venstre). Fredag ser du han sammen med denne gjengen på scenen i Flammen i et stykke han selv har idé og konsept på. Foto:

Han lever og ånder for integrering Chaudhry Aqeel Shafqat. Det ble det teaterstykke av. Fredag er det forestilling i Flammen.

DEL

Kan man le av tvangsekteskap, sosial kontroll, manglende integrering og redsel? Selvsagt, mener hakadøl Chaudhry Aqeel Shafqat, om stykket ”Parallelle Univers – i en merket glasskrukke har du satt meg”.

– Det er en komedie, et underholdende stykke. Det er lettere å forstå noe når det er underholdende, sier Shafqat, som har laget ídé og konsept og selv står på scenen som skuespiller.

Regissør er Lone Hellan.

– Så mange fordommer

Foreningen Inkludering Norge har laget en forestilling om kjærlighet, men også om negativ sosial kontroll og vold. Forestillingen har et veldig sterkt og viktig budskap om redselen i dagens velferdssamfunn. Og et budskap om å leve i fred og med respekt for hverandre.

– Det er så mange fordommer. Folk må forstå at det å ha respekt for hverandre er viktig, uansett farge, kjønn, kultur, språk, sier 30-åringen som er over gjennomsnittet opptatt av integrering.

Det ville han si noe om fra scenen.

Viktig å høre til

– Jeg ser mye vanskelig og dårlig integrering. Jeg tror det er viktig for innvandrere å høre til i det norske samfunnet. De må tenke at de er en del av samfunnet, i stedet for å tenke at de bor her og jobber her, for å bygge tilhørighet og deltakelse i det samfunnet de er i.

To forestillinger er planlagt så langt. Den første hadde de lørdag på Grønland i Oslo. Og den neste skal settes opp i Lillesalen i Flammen fredag.

– Jeg måtte ha en forestilling i Flammen siden jeg bor her i Nittedal. Jeg tenkte jeg skulle gjøre noe for Nittedølinger.

Veldig konservative

Oppsettingen har fått økonomisk støtte av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Stykket handler om en mann som har negativ sosial kontroll på familien sin - og om én som vil lære mer om det norske.

– Konflikten mellom en som er ny og vil integreres og familien som har vært her en stund og ikke vil la ham være en del av samfunnet, sier Shafqat og håper mange vil komme for å lære - og for å le.

Til skole i Pakistan

– Det er mye feiltolkning når det gjelder kultur og religion. Det som skjer i verden nå skaper bare usikkerhet og frykt. Da er det veldig greit å stå sammen mot ekstremisme og frykt. Det er viktig for alle. Og så er det et morsomt stykke, smiler han.

Forestillingen er gratis. Men du kan vippse en gave i døra.

– Pengene går til å støtte en skole i Pakistan. Utdanning er en viktig måte måten å lære barn og unge at ekstremisme ikke er en del av religionen.

Usikkerhet og frykt

– Hvorfor er du så opptatt av integrering?

– Fordi jeg ser at det finnes så mye frykt i samfunnet. Folk er så redde, så usikre. Jeg vil inkludere alle så vi kan være snille og hyggelige mot hverandre og på den måten fjerne frykten. Et inkluderende samfunn er viktig for å få slutt på redsel, frykt og usikkerhet, sier han Legger til:

– Dette er noe jeg er opptatt av hver dag.

Golfer og stortrives

Selv kommer han fra Pakistan og har bodd i Norge og Hakadal i syv og et halvt år. Der han spiller golf og stortrives i lokalsamfunnet.

– Jeg synes ikke det er et problem å bli integrert i det norske samfunnet. Alle nordmennene jeg har møtt har vært snille og behjelpelige. Jeg har ikke opplevd noe dårlig. Men man må jobbe litt for det selv i stedet for å bare forvente.

Aqeel er leder for foreningen Inkludering Norge som ønsker å ta opp sosiale problemer gjennom teater.

Artikkeltags