Gå til sidens hovedinnhold

Smårollemester og promotor med bok og jubileum

Artikkelen er over 2 år gammel

Arnold Petersheim kjenner alle som er verdt å kjenne i norsk teaterliv. Han har hatt hovedansvaret for å fylle norske teatre i en mannsalder.

Petersheim er opprinnelig fra Brumunddal, men bor i dag i Kirkebyveien i Hakadal. Han studerte som 19-åring i Stockholm, men havnet etter hvert på den andre siden av scenen ved norske teatre. Hans store evne til å promotere forestillinger og skuespillere gjorde at han ble ansatt på Folketeateret, og siden har han hatt tilsvarende roller på både Det Norske Teatret, Nationaltheatret og Chat Noir.

Og apropos roller, du har sikkert sett ham glimtvis på lerretet, for han har medvirket i hele fem Olsenbanden-filmer. Som henholdsvis lagerformann, pelsekspeditør, sjåfør i Saga Solreiser, sjefsarkivar og som beefeater i Tower of London. Han spilte også konferansier i Lykkeland, som handlet om artisten Ernst Rolf.

Aller mest kjent er nok Petersheim likevel som julenissen i Per Asplins Putti Plutti Pott, en rolle han senest spilte for to år siden.

I dag fyller han 85 år, og i den forbindelse har han kommet med bok – eller rettere sagt bøker. For som teatermann vet han at en forestilling består av to akter.

Derfor starter boka med en første akt omtalt som "min gamle livsreise med barndomsminner, teateranekdoter og en del mer mellom himmel og jord". Snur man bokomslaget får man andre akt som er "til ungdommen og ungdommelige eldre. Min nye livsreise med religiøse opplevelser, tur/retur døden og med bevis på et liv etter dette".

Et lite avsnitt i boka har for øvrig lokalt tilsnitt, da Arnold Petersheim gjerne ville snakke mer med barnebarnet til en gammel bekjent. Arnold hadde da flyttet til fritidsboligen sin, og trodde det kunne bli vanskelig å møte Rolf Timberlid, som mannen het.

– Du skjønner; jeg er ikke i Oslo lenger, jeg bor i Hakadal nå, forklarte Petersheim.

– I Hakadal? Jeg holder til på Glittreklinikken, svarte Timberlid.

Kommentarer til denne saken