Strømmarkedet blir bare mer og mer motsetningsfylt: Onsdag kunne NVE melde at vannstanden i norske magasiner er på vei nedover. Spesielt ille er det på Sørvest- og Østlandet der man er virkelig langt under normalen. Det melder Nettavisen.
I Sørvest-Norge mangler det nå over 10,1 TWh strøm i magasinene. Øst- og Vestlandet mangler 3,3 TWh. Til sammenligning er 1 TWh strømforbruket til hele Østlandet på en hel uke, på den aller kaldeste delen av vinteren
Europa roer seg
Men strømprisen settes ikke bare av lite vann i Norge: Fallende gasspris og fallende CO2-kvotepriser har lagt en demper på de aller verste ekstremprisene de siste dagene. Torsdag krøp gassprisen under 200 euro per MWh for første gang på en god stund.
Dette skjer i kjølvannet av at EU har varslet at de skal gripe inn i energimarkedet, uten at det er klarhet i hva det egentlig betyr.
Europa er nå stort sett forbi de verste hetebølgene med behov for nedkjøling, samtidig som mindre skyer over Tyskland gir økt solproduksjon. I England faller derimot vindkraften, som presser opp prisene.
Strømprisen får en kraftig dupp
Strømbørsen Nordpool kan melde at alt dette fører til at strømprisen faller ganske betydelig fredag. Prisene i Sør-Norge går ned med hele 20 prosent, og ender med en snittpris på 4,36 kroner inkludert moms i hele Sør-Norge.
Selv om prisen faller kraftig, får Sør-Norge Europas dyreste strøm.
Det blir til dels store prisvariasjoner, der prisen blir over dobbelt så dyr på det dyreste (19-21) sammenlignet med det billigste (03-04).
Stiger i nord
I Nord-Norge ser tiden for ekstremt lave priser ut til å være forbi, og de opplever en marginal oppgang i strømprisen. Strømmen koster der i morgen 58 øre UTEN moms.
Ifølge bransjenettstedet Europower har man ikke lenger en unntakssituasjon der vann må slippes forbi vannturbinene, og fyllingsgraden er fallende.
Høye priser betyr import av strøm
Det at Sør-Norge får Europas høyeste strømpriser, henger sammen med behovet for å spare på vannet. Høye priser gir import av strøm.
Fredag får Sør-Norge netto import på alle utenlandskabelene.
- England: 24 GWh import
- Tyskland: 1,6 GWh import
- Danmark: 6,7 GWh import
- Sverige (SE3): 17,2 GWh import