Gå til sidens hovedinnhold

Storbandet Stua 17 ut av dvalen med ny dirigent

– Endelig kan vi få gitt våre sambygdinger i Nittedal litt storband-musikk igjen, sier Henrik Lund-Hanssen i Storbandet Stua 17. Til helga skal de fremføre en konsert som de startet å forberede i 2019, men som måtte legges på is under pandemien.

– Vi planla og begynte innøvingen med Sindre Sandvik som dirigent. Han hadde jo tatt oss på en reise gjennom seks år med veldig ulike prosjekter. Det har vært veldig morsomt og utviklende for oss i bandet, og jeg tror det har gitt publikum fin variasjon, sier Lund-Hanssen.

Ny dirigent

– I 2020 ønsket Sindre å gi stafettpinnen videre. Han mente at vi ville ha glede av ny instruktør for å fortsette vår utvikling. Så da måtte vi ut og finne ny dirigent. Etter en spennende vurderingsprosess og prøvedirigering falt valget på Erlend Furholt Moen.

– Akkurat som oss startet han i skolekorpset. Han gikk videre til jazz og storband, tok bachelor i musikkvitenskap og master i komposisjon ved NTNU, og har videre studert ensembleledelse ved Norges musikkhøgskole. Nå jobber han med komposisjon, arrangering, dirigering, bandledelse og som utøvende trompetist. Hans sjangre spenner fra jazz, via ska-band og klassiske ensembler til kor og opera.

Variasjon og lokalt samarbeid

– Jeg oppfatter Stua 17 som et godt og veldrevet storband, og vi har spennende prosjekter fremover, forteller Moen. – Etter vår tradisjonelle julekonsert, sikter vi mot variasjoner i stilarter, blant annet med jazz-rock-pop-kombinasjoner. Jeg ser også frem til muligheten til samarbeid med lokale vokalister og flere arrangementer fra bandet. Allerede til julekonserten samarbeider vi med Margrethe Frank på vokal, og fremfører med arrangement av vår pianist, Thomas Gunnari Røtting.

Moen forteller at han ser på storband som en av de beste ensembler å jobbe med, siden repertoaret et slikt band kan levere spenner så vidt.

– Jeg gleder meg veldig til denne konserten, siden det bringer fram gode minner om barndommen og introduksjonen til storband som min far ga meg, sier han.

Lund-Hanssen påpeker at Moens kvaliteter og personlighet passet bra for å ta Stua 17 videre.

– Det fikk vi erfare da vi kom i gang med øvelser igjen like før sommerferien. Det er flott med en som er såpass ung i forhold til oss og som gir oss mye energi. Men som likevel har en trygghet, instruksjonsteknikk og forståelse for musikken som skulle tilsi en musikalsk leder med mye lengre erfaring.

«Ukeslutt» i Flammen

Stua 17 har latt seg inspirere av pianisten Count Basie, som drev sitt etter hvert verdensberømte Count Basie Orchestra i nesten 50 år og satte en unik standard for storband.

– Og det ledet oss videre til en annen figur i vår sjanger, forteller Moen ivrig, – nemlig Quincy Jones. Han er kjent som en dyktig jazzmusiker, komponist, arrangør, bandleder og produsent. I sin lange karriere har han bl.a. ledet sitt eget storband og skrevet og gitt ut en rekke låter og arrangementer for storband. Mange fremført av nettopp Count Basie Orchestra. I Norge er nok hans mest kjente låt Chump Change, siden den har vært kjenningsmelodien i NRK radioprogrammet Ukeslutt de siste 44 årene.

Denne kombinasjonen har da blitt til konserten Basie & Quincy i Stua, som bandet presenterer i Flammen på søndag.

Kommentarer til denne saken