Siden 2011 har LightsOut spesialisert seg på konsertopplevelser i absolutt mørke. De har turnert Tyskland, USA og Skandinavia, og har blitt møtt med stor entusiasme fra både publikum og kritikere.

– Også nittedalspublikummet var svært begeistret da ensemblet besøkte Flammen for tre år siden. Flere ga uttrykk for at dette var en fantastisk konsertopplevelse de aldri ville glemme, så derfor gleder vi oss litt ekstra til tirsdag, sier kulturhusleder Mariann Torsvik.

LightsOut består av Magnus Boye Hansen (fiolin), Miguel Pérez Iñesta (klarinett), Mathias Johansen (cello) og Mathias Halvorsen (flygel).

En sterk historie

I 2021 tar gruppa for seg Olivier Messiaens episke mesterverk «Kvartett til tidens ende». Verket skrev Messiaen som krigsfange i konsentrasjonsleiren Stalag VIII-A i 1941, og det ble framført første gang utendørs, på falleferdige instrumenter for et hundretalls utsultede krigsfanger.

Med Messiaens særegne tonespråk og verkets sterke historie er dette ett av det 20. århundrets absolutte musikalske høydepunkt.

Hørselen skjerpes

Under en konsert med LightsOut befinner både publikum og musikere seg i totalt mørke. Å ta bort synssansen bringer en ny dimensjon til opplevelsen av både musikk og egen hørsel. Uten visuelle inntrykk blir hørselen skjerpet og musikken trer tydeligere og mer intensivt fram.

I mørket forsvinner all avstand, og publikum opplever at man er mer alene og mer sammen på samme tid, noe som åpner opp for en intens, intim og altoppslukende konsertopplevelse.