ROMERIKES BLAD: Espen Monsrud er juryleder for prisen og vil naturligvis ikke forskuttere noe og rangere de utvalgte, men han mener juryen har kommet fram til fem verdige og herlige kandidater.

I begrunnelsen heter det om Kanarifansen:

Norges beste supportere har i over 30 år skapt en fantastisk ramme rundt LSKs kamper. Men fansen har også en viktig sosial side og er et lavterskeltilbud for alle grupper som blir godt ivaretatt og inkludert i det store fellesskapet. Fuglafamilien tar vare på hverandre. Det fikk vi ikke minst erfare da de samlet inn over en million kroner for å redde tidligere keeper Emile Baron og familien opp fra rennesteinen.

– Kanarifansen er et stort inkluderende fellesskap for absolutt alle. De spiller en enorm rolle for folk, kommenterer Monsrud.

STEM HER!

Veldedighet

Juryen om Hjelpende Hender v/Ellen Bakke:

Den frivillige organisasjonen med base på Skjetten i Lillestrøm kommune har siden 2012 drevet beundringsverdig veldedig arbeid på hele Romerike, med fokus på matutdeling. I en dyrtid med økende forskjeller og fattigdom er organisasjonen viktigere enn noensinne.

– Det er viktig å verdsette dem som tar seg av de svakeste i samfunnet og går inn der det offentlige ikke alltid strekker til. Frivillige som trår til, står det stor respekt av, sier Monsrud.

STEM HER!

Til skamme

Han er også imponert over prestasjonen til Tiril Udnes Weng: – Det er fantastisk det hun har fått til. Eksperter og andre som fryktet at det ikke kommer noen etter Therese Johaug, tok skammelig feil.

I begrunnelsen til juryen heter det: Langrennsløperen fra Nes befestet seg i verdenstoppen ved å vinne sin første verdenscupseier sesongen 2022/23. 26-åringen vant like godt verdenscupen sammenlagt og var med å sikre Norge et overraskende gull på 4 x 5 kilometer stafett under Ski-VM i Planica.

STEM HER!

– Friskt pust

Espen Monsrud er også imponert over stjerneskuddet Emma Steinbakken som skal spille på Byfesten der prisen deles ut lørdag 17. juni:

– Et friskt pust som har truffet noe i folkesjela. Uredd artist og svært sjarmerende på scenen med en tilstedeværelse som er veldig unik når man tenker på hvor ung hun er.

Juryen skriver: Den unge Jessheim-artisten har tatt Norge med storm og har ligget på topplistene over den meste strømmede musikken i Norge med hele fire låter. Hennes definitive gjennombrudd. Populær deltaker i «Hver gang vi møtes». 20-åringen er et stort musikalsk talent vi vil få høre mye fra framover.

STEM HER!

Amcar

Femte nominerte er Eight Amcars Club ved Jack Tveter: Etter 35 år og tusenvis av dugnadstimer ble drømmen vikrelighet for Jack Tveter og de mange idealistiske ildsjelene i Eight Amcars Club (EAC) som i april kunne åpne sitt bilhistoriske senter i Knattedalen i tidligere Sørum kommune. En helt unik bilsamling – også i verdenssammenheng – er gjort tilgjengelig for publikum.

Monsrud er imponert.

– En amcarklubb med de smaleste bilmerkene. Ikke engang amerikanerne selv har disse bilene lenger. En fantastisk gjeng med ildsjeler som lever og ånder for dette.

STEM HER!

Historie

«Årets romeriking» har vært delt ut under Byfesten siden år 2000. I fjor var den første Byfesten etter to år med pandemi. Da vant Lillestrøm-artisten Chris Holsten avstemningen blant RB-leserne, mens juryen valgte å gi prisen for de to «tapte» årene til alle romerikinger som fulgte smittevernregler, lot seg vaksinere og holdt ut under pandemien og til solidariteten og samholdet folket i Gjerdrum utviste da bygda ble rammet av en av de verste naturkatastrofer i Norge i nyere tid.