Gå til sidens hovedinnhold

Nytt sted - samme suksess, så hva med 2019?

Artikkelen er over 2 år gammel

– Dette er i praksis en arbeidsuke på en helg, oppsummerer turneringsleder Karina Grasbekk etter helgas Diplom-Is Cup. Nit-Hak flyttet i år mesteparten av håndballturneringa fra Li til Sentralidrettsanlegget, men hva som skjer neste år er helt i det blå foreløpig.

Karina var på plass på Nittedal ungdomsskole fredag klokka halv ett, gikk hjem klokka 22, for så å mønstre på klokka 06 på lørdag morgen og med lang dag søndag også. Hun har vært leder i hovedkomiteen de siste fem årene.

– Det er opp- og nedriggingen som virkelig tar tid. Det er mye sjauing av utstyr, kiosker, frysere og store containere. Vi får hele busslaster fra Diplom-Is, forteller hun. Karina er imidlertid strålende fornøyd med samarbeidet med isbedriften, som viser så stor velvilje overfor håndballklubben. Det har også sitt å si at kontaktpersonene begge steder har vært de samme hele tida. Diplom-Is hjelper til med å kjøre ut is, de leverte gavekort og premier og i år sørget de også for å få på plass et hoppeslott på arenaen.

Karina trekker også fram samarbeidet med NIL.

– Det var første gang vi var her på Bjertnes, men NIL var veldig imøtekommende og hjalp oss blant annet med å rigge høyttaleranlegget, forteller hun.

Tusen spillere

Med snaut 90 lag fordelt fra 7 til 14 år var det ca tusen håndballspillere i aksjon i bygda på lørdag. Søndag var langt på vei en ren sluttspillsdag for klassene J12, J13 og J14. I sistnevnte klasse klarte Nit-Haks jenter å ta seg helt fram til finalen. De tapte med ett mål mot Tune innledningsvis, men fikk revansje i semifinalen. I finalen mot Skjetten ble imidlertid motstanden altfor sterk. Skjetten vant til slutt 16-6 etter 9-4 halvveis. I J12-finalen slo Lillestrøm Skjetten 10-7 og i J13-finalen vant Oppegård 13-11 over Ammerud.

Det er imidlertid de yngste lagene som er viktigst for Nit-Hak.

– Vi er veldig opptatt av å gi et godt tilbud til SFO-barna, og slik cupen er plassert nå blir det en perfekt avslutning for dem. Vi vil gjerne at de skal fortsette i klubben, og hele opplegget med en stor cup med masse folk som heier på dem er veldig populært og en stor opplevelse for de minste. Dessuten er jo is og små barn en god kombinasjon, påpeker hun.

Plass til flere

– Vi ville aldri kuttet ut 7-årsklassen for å få med 15-åringene, og det har ikke vært tema heller. Vi har plass til begge, men i år var ikke påmeldingen i de eldste klassene stor nok til at det ble cup for dem. Men vi håper at 04-spillerne (som var eldst i år) kommer igjen neste år, så det blir en 15-årsklasse da.

Søndag foregikk all aktivitet på Rotnes, så med Lihallen i bakhånd er mulighetene til stede for å utvide cupen.

– Vi kan absolutt arrangere en større turnering, men det vil kreve enda flere dugnadstimer av håndballforeldrene. Samtidig får vi stort sett bare positive tilbakemeldinger, for denne typen dugnad ser de resultatet av der og da. Vi er nesten 400 spillere i klubben, og alle skulle i utgangspunktet stille med en person på dugnad. Men noe frafall er det, så et anslag på 250 frivillige er nok ikke så langt unna sannheten. Det føltes faktisk litt lite innimellom.

– Men folk flest ser nytteverdien, de er positive og løsningsorienterte og det skaper samhold og fellesskap i klubben. For det er klart det dukker opp enkelte utfordringer underveis i en så stor cup som Diplom-Is nå er blitt, sier Karina.

Parkeringskaos

Den største utfordringen i år ble parkeringen, særlig ettersom utbyggingen på Bjertnes gjorde at det forsvant noen p-plasser der.

– Hadde folk forholdt seg til anvisning og skilting hadde det gått bra, men til tider var det litt katt og mus-lek mellom bilistene og våre vakter. Vi kan ikke fysisk stenge av områder, og det er nå engang slik at folk tror de kan parkere så nært som mulig og har beregnet tida etter det. Vi hadde parkering på Rotnes skole blant annet, men det var i lengste laget for noen.

– Resultatet var at vi måtte mobilisere flere folk til parkeringen, vi tok runder og noterte registreringsnummer på feilparkerte biler og ringte dem til og med opp for å få dem til å flytte bilene. Vi trodde vi hadde forberedt oss godt nok på dette, men når alle de yngre lagene kommer på likt blir det noen utfordringer. Men det løste seg utover dagen på lørdag, forteller Karina.

Populær kokk

To klubber overnattet i år, og begge var fornøyd med oppholdet på Rotnes skole.

– For Tunes 14-årsjenters del hadde det skjedd en kommunikasjonssvikt, men med løsningsorienterte folk gikk det greit å rigge til mat og innlosjering på Rotnes skole, og SU-lederen og Kenneth Kvalheim meldte seg til å være nattevakter.

– Det andre laget som ble over var Oppegårds 8-årsgutter. De var på sin første overnattingstur og storkoste seg i gymsalen på Rotnes. I tillegg stilte en av fedrene i klubben vår som kokk, og Oppegård-gutta kunne ikke få nok av maten. Så matsalen ble et veldig populært sted, ler Karina.

Usikkert i 2019

Hva som skjer med cupen neste år er litt usikkert. GIF har en utfordring med banekapasiteten på Li, og i Bjertnes-området er det skoleutbygging som står for tur.

– Jeg håper iallfall at det blir cup neste år, men vi får ta en diskusjon med GIF og NIL, sier Karina. Hun understreker at en avklaring helst bør foreligge allerede til sesongstart for håndballen i september. For allerede da begynner jobben med å overbevise klubbene rundt omkring om at Diplom-Is Cup er cupen å velge.

Datoen for neste års cup er også mer eller mindre fastsatt, og det blir i juni. Det er imidlertid tøff konkurranse blant håndballcupene, og Nit-Hak prøver å unngå helgene da Nannestad og Fjellhammer har cup, samt 3v3-turneringa i fotball hos NIL.

Viktig inntekt

– Vi er kjempefornøyd med omsetningen på lørdag, da været også var strålende. Søndag fikk vi litt regn, men det løste vi blant annet ved å trekke kiosken og kafeen inn i Rotneshallen, oppsummerer Karina.

Hun antar at noen av de eldre i klubben av nostalgiske årsaker kanskje syntes at det var rart at cupen i år gikk på Bjertnes. Men selv ser hun ingen problemer med at turneringa eventuelt flyttes nordover. Det er blant annet et større uteområde på Bjertnes.

Resultatet er ikke klart ennå, men Karina bekrefter at Diplom-Is Cup igjen er blitt en av klubbens største inntektskilder, og at resultatet i år med påmeldte lag, antall sponsorer og det hele slår fjoråret med ganske god margin.

– Pengene må til for å drive klubben, men det er opplevelsen som gjør at vi driver med dette. Men vi må holde nivået oppe, for det er måten vi gjennomfører cupen på fra år til år som skaper grunnlaget for å fortsette og videreutvikle Diplom-Is Cup, understreker Karina.

Utskiftinger

De var fem personer i hovedkomiteen for cupen i år, hver med sitt ansvarsområde, men med enda flere underkomiteer. Dugnadsånden i klubben er imidlertid strålende, det er nesten så jeg blir litt rørt, sier Karina.

En av de frivillige måtte imidlertid erstattes på lørdag. – Vedkommende skal gifte seg, og ble overraskende for ham selv hentet av utdrikningslaget – til stor jubel fra tilskuerne.

En utfordring for Nit-Hak neste år er at noen av de sentrale personene bak cuparrangementet ikke lenger har barn i klubben og etter all sannsynlighet dermed gir seg. Karina teller selv på knappene.

– Dagen etter å ha jobbet hele helga er ikke tidspunktet for å ta en avgjørelse om jeg går på igjen neste år. Men jeg har teaterbarn også, så nå er det bare å rette oppmerksomheten mot Skyset og Ronja Røverdatter!

Kommentarer til denne saken