Scenen var Søndre Ovann i Nittedal. Uret viste like før 0900. Bakholds-laget var anført av kamerat, forfatter og livsstilsveileder Morten Nygård (54). Uvitende kommer jubilanten vandrende, i lag med blant andre barnebarnet Mads.

I det Ørnulf Kandola kommer til syne bryter den ventende ansamlingen ut i en noenlunde synkronisert versjon av bursdagssangen.

Det tar litt tid før jubilanten får samlet seg, en anelse satt ut.

– Jeg skulle jo bare møte Morten. Dette ble jo noe mer oppstandelse enn jeg er vant til, men veldig hyggelig. Nå må jeg kjøle meg ned med et bad.

Naken mann i bekken

I helga var gratulantene samlet til kurs i regi av Morten Nygård, som har satt seg som misjon i livet å hjelpe folk til å leve bedre. Mange av kursdeltakerne kjenner godt til Ørnulf og betydningen han har hatt for Morten etter et noe uvanlige førstemøte.

– Jeg fant ham naken i en bekk en kald og månelys kveld i januar for litt over ti år siden.

– Naken i en bekk?

– Ha ha. Ja. Jeg hadde gått en kveldstur i skogen, og da jeg kom til en bekk ble jeg oppmerksom på en naken mann som lå der og koste seg. Det viste seg heldigvis at alt var bra og at Ørnulf var av det isbadende slaget. Vi kom i prat og det ble starten på min fascinasjon for de mange fordelene av å bade hele året, sier Nygård.

Botox-sjokk

Tiåret senere er de to gode venner, og Ørnulf har vært – og er fortsatt – en stor inspirasjonskilde for Morten.

– Derfor var det utrolig stas å kunne overraske Ørnulf og det til og med på selve fødselsdagen. Mange av oss her har mye å takke ham for, som en utrolig sprek fyr med et godt hode og en herlig innstilling til livet.

En av kursdeltakerne og gratulantene var komiker og imitator Rigmor Galtung. Hun benyttet anledningen til å tre inn i kjente karakterer, og lot dem gi sine spesielle hyllester til den badeglade karen.

Gro Harlem Brundtland gikk tett på jubilanten, det samme gjorde Sophie Elise og Lilli Bendriss. 80-åringen ble muligens et øyeblikk LITT sjokkert over påstanden om at han har latt seg Botox- og Restylane-behandle.

– Rart, men artig, kunne Ørnulf konkludere etter seansen.

Utebad året rundt

Ørnulf er fra Lærdal vest i landet. I dag bor han i Nittedal, etter et langt yrkesliv som forsker. Så sent som da han var midt i 70-årene var han fortsatt stundom å se ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller.

– Nå er jeg pensjonist på fulltid så da blir det selvsagt mye bading året rundt. Det gir meg fortsatt stor glede og noe jeg gjerne lokker andre til å prøve, sier Kandola, som hadde med seg blant andre barnebarnet til Søndre Ovann søndag morgen.

– Bestefar er en stor inspirasjon for meg. Han er flink til å sette pris på de små tingene. Også er han i tillegg en morsom fyr, legger Mads Kandola Dahl (23) til.