I et opprop protesterer fem ordførere i Viken mot Oslo Aps seks krav for å realisere T-banen mellom Fornebu og Majorstuen. De mener opptredenen er uredelig.

Det er ordførerne i Lillestrøm, Nittedal, Lørenskog, Rælingen og Aurskog-Høland som står bak oppropet, ifølge Aftenposten.

Fire av dem er selv fra Arbeiderpartiet, mens ordføreren i Aurskog-Høland er fra Senterpartiet, skriver NTB.

Varingen kan opplyse at også vår egen ordfører Inge Solli ikke er fra Arbeiderpartiet. Han representerer Venstre.

Ordførerne reagerer på Oslo Ap og byrådsleder Raymond Johansens seks krav for å bygge Fornebubanen og slutte seg til Oslopakke 3-avtalen. Særlig er de kritiske til kravet om at Viken må ta større risiko i prosjektet. Viken kan ikke gå med på kravene Oslo stiller, mener de.

– Vi har vært lojale og forutsigbare. Nå tenker vi at nok er nok. Nå må Oslo forholde seg til den avtalen de inngikk for en måned siden, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) til avisa.

– Hvis Viken må ta enda mer av kostnadene, ligger det i kortene at det blir enda mindre for våre prosjekter på Romerike, sier ordfører i Lørenskog Ragnhild Bergheim (Ap).

Forhandlingsutvalget som på vegne av Viken fylkeskommune har framforhandlet tilleggsavtalen med Oslo om Oslopakke 3 og Fornebubanen, skal senere torsdag sende et åpent brev til byrådsleder Raymond Johansen. Brevet er en tilbakemelding på Oslo Aps utspill.

En gigantisk kostnadssprekk har gitt flere partier i Oslo kalde føtter. I april ble prislappen for prosjektet justert opp til 23,3 milliarder kroner. Det er over 7 milliarder mer enn den opprinnelige kostnadsrammen på 16,2 milliarder.

(©NTB)