(Nettavisen): Kvinnen er nå domfelt for 28 tilfeller av svindel, samt en rekke butikktyverier og for å ha sparket og truet politiet. Kvinnen må i fengsel i 75 dager, og betale tilbake pengene hun lurte av kjøpere.

Den 30 år gamle kvinnen fra Nordre Follo, like sør for Oslo, la ut salgsannonser for voksiposer for spedbarn, smykker, hudpleieprodukter og mobiltelefoner på markedsplassen Finn.no og Facebook.

Hun brukte falske profiler, under andre navn. Framgangsmåten var tilnærmet lik overfor alle ofrene: Hun krevde forhåndsbetalt for deler eller hele beløpet, inkludert frakt, men sendte aldri varen.

Nektet straffskyld

Ved flere tilfeller lurte hun ofrene med annonser for en Huawei Y6 mobiltelefon og en voksipose for spedbarn og Apple TV. Kvinnen la også ut annonser for hudpleieprodukter, smykker, barneklær, Ipad og iPhone.

Den 30 år gamle kvinnen har rusproblemer, er uten arbeid, mottar stønad fra Nav og frekventerer rusmiljøet i Oslo.

Under rettssaken i Oslo tingrett, hevdet kvinnen at hun ikke husket å ha svindlet disse personene, og hevdet at venner hadde tilgang til hennes bankkonto og profiler på Finn og Facebook. Det trodde ikke dommerne noe på, men mente hun i det minste medvirket til svindelen.

Kvinnen mente også at hun kunne ha gjennomført svindelen selv, men da uten at hun husket det fordi hun var psykotisk.

Geir Petter Gjefsen er leder for forbrukertrygghet i Finn.no. Han sier at det er stor forskjell politidistriktene imellom i etterforskning av denne typen småsvindel på nett. I noen distrikt tar de tak i små saker som høyst sannsynlig blir henlagt i andre.

– Vi anbefaler alle å anmelde alle saker. Hvis man ikke sier fra, så får ikke politiet vite hvor stort problemet er, sier Gjefsen. Saken som Nettavisen her skriver om, viser også hvor viktig det er at alle anmelder selv små saker, slik at politiet kan bli oppmerksom på en større sak.

Verifiserte brukere

– De aller fleste handlene på Finn går for seg som de skal, men det er dessverre slik at på Finn som ellers i samfunnet, så er det noen som ikke klarer å oppføre seg som de skal, sier Gjefsen.

Som ledd i å bekjempe svindel, har Finn innført verifisering av identitet med sikker ID. Hvis profilen er merket med et lite blått skjold med hvit hake, så betyr det at Finn kjenner identiteten til brukeren, selv om brukeren ikke har bilde, navn eller annen informasjon synlig på sin profil.

Brukere må ha sikker ID hvis de skal selge en del typer dyre, lett omsettelige produkter. Dette gjelder blant annet mobiltelefoner og smykker.

– Hvorfor krever dere ikke sikker ID av alle brukerne?

– Det er forskjell på om en bruker vil gi bort en bok eller selge en mobiltelefon. Dette er også et spørsmål om personvern og brukervennlighet, men vi har en løpende diskusjon om hva slags produkter som skal kreve slik verifisering, sier Gjefsen.