Diesel koster rekordhøye 27 kroner literen i Tromsø, og er oppe i 26 kroner flere steder i Oslo onsdag ettermiddag.

Det er iTromsø som meldte onsdag ettermiddag at diesel koster over 27 kroner literen i Tromsø onsdag ettermiddag, noe som er det høyeste noensinne i byen.

Årsaken til prisøkningen er begrensningene som er innført i eksporten av råolje fra Russland til Europa. I tillegg har Tromsø en egen avgift på vel en krone, noe som gjør prisen høyere enn ellers i landet.

– De internasjonale prisene går rett til værs, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K til avisen.

Skifte til lettere råolje

Kort tid senere kunne NRK melde at dieselprisen enkelte steder har økt til 26 kroner også i hovedstaden, mens bensinprisen er noe lavere. Det er det motsatte av normalen inntil nå.

Circle K sier til NRK at den høye prisen skyldes et skifte fra tyngre til lettere varianter av råoljen som europeiske raffinerier benytter, noe som gir et ekstra stort press på de internasjonale prisene på diesel.

Venter opp mot 30-tallet

TV 2 har snakket med professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole, som har studert diesel- og bensinpriser i nærmere 20 år. Han regner med at bensinprisen vil øke enda mer.

– Bensinprisen bestemmes av oljeprisen. Dersom oljeprisen går mer opp nå, så kan vi få bensinpriser på 30 kroner literen, sier Foros til kanalen.

Også sjeføkonom Nerja Macic i Prognosesenteret tror drivstoffprisene kommer til å øke fremover. Årsaken er at etterspørselen er høyere enn tilbudet.

– De høye olje- og gassprisene kommer nok til å vare en stund til. Det er ikke utenkelig at vi ser drivstoffpriser som er høyere enn de 24 kronene vi har i dag. Jeg tror ikke toppen er nådd, sier hun til TV 2.