Karoline og Henriette (19) flyttet til Alta: – Vi er to inngrodde nittedøler, som er vant med endeløse skiløyper og tette granskoger

Karoline Bech (t.v) og Henriette Aurmo anbefaler venner og bekjente i Nittedal å ta ett år på Alta Folkehøyskole. Henriette er fra Hakadal og Karoline fra Rotnes, og begge er født i 1999.

Karoline Bech (t.v) og Henriette Aurmo anbefaler venner og bekjente i Nittedal å ta ett år på Alta Folkehøyskole. Henriette er fra Hakadal og Karoline fra Rotnes, og begge er født i 1999. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nittedølene Karoline Bech og Henriette Aurmo kan snart se tilbake på et år ved Alta Folkehøyskole. Nå sender de en hilsen til hjembygda, formidelt via Varingen.

DEL

Forestill deg å våkne i et telt en krystall klar morgen med frostrim på teltduken og trærne rundt. Sola har akkurat stått opp etter en lang dvale gjennom mørketiden. Du går ut av teltet og tar inn over deg det langstrakte viddelandskapet.

Så er det bare å spenne på seg skia og nyte dagen. Preppa løyper er byttet ut med skogskjøring og puddersnø, langrennski med fjellski og pulk.

Dette er en annen type friluftsliv enn vi nittedøler er vant til. Tenk alt det her er bare to timer unna Oslo.

Vi er to inngrodde nittedøler, som er vant med endeløse skiløyper og tette granskoger. Til tross for at vi bare bor 10 min unna hverandre i Nittedal, hadde vi ikke møttes før første skoledag på Alta Folkehøyskole hvor vi tilfeldig traff på hverandre i hundegården.

At vi skulle oppleve så mange naturopplevelser og knytte så tette vennskap, var ennå uvisst. Vi takker Nittedal for gode tilbud innenfor både idrett og kultur. Det bidrar til at unge som oss kan bygge en relasjon og interesse til naturen. Ikke minst fokuset på idrettsglede. Alle gode verdier å ta med seg her oppe og i det senere liv.

En fordel med å gå på folkehøyskole er den myke overgangen fra å bo hjemme til å bli mer selvstendig til senere studier. Selv om mye av hverdagen består av turer, er det også mye sosialt med internatet og valgfag.

I valgfag kan du fordype deg i aktiviteter utenom linjefag som matlaging på bål, isklatring, knivlaging og foto. Linjene har alle grunnlag i generelt friluftsliv, men med ulikt fokus.

Vi går linjen 70 grader nord, som kjennetegnes som den mest varierte linjen. Fra breturer til kitekurs, fra hundekjøring til klatring har vi fått utfordre komfortsonen i det vakreste Finnmarks natur har å by på.

De andre linjene er hundekjøring, foto, jakt og fiske, skilinja off piste og ekspedisjonslinja arktisk. Skolen fokuserer også på Finnmarks kultur og historie, gjennom seminarer om samiske tradisjoner og krigshistorie.

Blant annet har vi fått vi besøk av reinsamer som viste oss ulike samisk håndverk og matretter som bidos og blodpannekaker. Dette er en unik mulighet til å lære mer om den samiske kulturen, om dens forhistorie og nåtid og ikke minst nære tilknytning til naturen.

Der hvor andre folkehøyskoler velger å reise til kulturer langt unna, velger Alta Folkehøyskole å fokusere på nordområdene og arrangerte en skoletur til Murmansk i Russland.

Russland er et ganske lukket land så det var spennende å få bo hos russiske vertsfamilier og oppleve kulturen fra ungdommenes perspektiv. Noe som viste en kontrast fra det gode liv vi lever i Norge. Alt dette kunne vi gått glipp av hvis vi ikke søkte.

Bare for et år siden var begge usikre på valg av studier og det fremtidige liv. Ett år på folkehøyskole virket fristende, men ville det være å kaste bort tiden?

Det har det absolutt ikke vært. Å starte i Alta har vært en fantastisk opplevelse fra begynnelse til slutt og gitt oss et bedre grunnlag til fremtiden. Så til alle som ikke helt vet hva de skal etter videregående, anbefaler vi folkehøyskole på det sterkeste. Det er ett år du ikke vil angre på.

Karoline Bech og Henriette Aurmo.

Artikkeltags