– Vladimir Vysotskij er den største fellesnevneren for motstanden mot krigen både i Russland, Belarus og Ukraina, sier Jørn Simen Øverli. Han legger til at det ofte er begeistrede og bevegede ukrainere i salen når hans trio har konsert med dette programmet. De sier at det er Vysotskijs sanger vennene deres synger hjemme for å holde motet oppe i tilfluktsrommene mens bombene faller.

Dikteren vs diktatoren

Tittelen på søndagens konsert er «Dikteren er alltid større enn diktatoren». Musikkens avgjørende rolle i å ende Sovjetstatens røde fascisme er underkjent. Den viktigste av alle artistene var sangpoeten Vladimir Vysotskij, som er gjendiktet til 263 språk.

Sovjet-leder Leonid Bresjnev kalte ham den farligste opposisjonelle av dem alle, og sa i 1979: «Det denne mannen har mellom hendene er ikke en gitar, men en bombe. Dersom vi ikke får stoppet sangene hans, så er det vårt system som ligger på søpledynga om 10 år.»

– Og Bresjnev fikk rett, fordi dikteren alltid er større enn diktatoren, sier Vysotskij-kjenneren Jørn Simen Øverli.

Dyktige medspillere

Øverli har jobbet med Vysotskijs sanger siden 1980-tallet, konsertert i inn- og utland, gitt ut to CD-er, vunnet priser og skrevet bok om poeten. Nå nytolker han sentrale sanger sammen med saksofonist Zacharias Øverli og jazzstjernen Siril Malmedal Hauge (fløyte og vokal).