Gå til sidens hovedinnhold

Så varmt var det i Nittedal i natt

Sjelden har vi vel opplevd maken til fønvind midt i januar.

Uværet Gyda ga torsdag regn og blest på Vestlandet, mens vi torsdag kveld her i Nittedal fikk en vanvittig fønvindeffekt.

Fra rundt klokka 17, da vinternatta senket seg, steig temperaturen plutselig fra et par grader til over ti plussgrader. Fra rundt klokka 20 til 01 natt til fredag, holdt temperaturen seg på rundt 10 grader, viser målingene fra Hakadal stasjon.

Lufta minnet mest om ei mild juninatt.

På Hovin i Oslo ble det målt 12,4 varmegrader torsdag, som er ny januarrekord for denne målestasjonen, ifølge Meteorologene.

Fenomenet fønvind skyldes at fuktighet i luft har evne til å lagre mye varme. Fuktig luft som stiger holder godt på varmen selv om lufttrykket synker med stigende høyde. Mens tørr luft som synker blir varmet raskt opp som følge av økende lufttrykk ned mot bakken

Så når fuktig luft kommer med stor fart inn fra havet i vest, stiger i møte med Langfjella, gir fra seg fuktigheten som nedbør på Vestlandet før den tørrere lufta fortsetter over fjellet og ned over Østlandet, så blir det sånn, men sjelden så voldsomt som natt til fredag.

Gjennom helga meldes mer normale vintertemperaturer, med rundt null grader og et par kuldegrader nattestid.

Søndag kveld meldes fare for kraftige vindkast på Østlandet inkludert Nittedal. Skal vi tippe blir dette en relativt flau affære sammenlignet med hva andre deler av landet har opplevd de siste dagene.

Kommentarer til denne saken