– Vi har færre dager å tømme på i romjula, og vi vil gjerne unngå å ha mye etterslep inn i denne perioden. Derfor er målet å være á jour med alle rutene innen klokka 16 fredag.

Ser en bedring

– Vi må samtidig gjøre oppmerksom på at forholdene snur fort. Kjørekontoret presiserer at det fortsatt kan oppstå uventede hendelser på grunn av vær- og føreforhold, så vi tar en dag av gangen. Men to av sjåførene som var syke torsdag var tilbake på jobb fredag, og det gjør det også enklere for oss å ta igjen forsinkelsene, sier Delbekk.

For torsdag var kommunikasjonsdirektøren bekymret for at vanskelige kjøreforhold og mye sykdom blant Roaf-ansatte skulle medføre at selskapet ikke rakk å få samlet inn avfall på alle ruter før jul. Men de var i dialog med kommunene om måking og strøing av kommunale veier, og oppfordret også private til strøing og måking av egne eiendommer, slik at jobben for sjåførene som skulle tømme avfall blir så enkel som mulig.

Ingen garanti

Delbekk påpeker at selskapet har store biler med mye finelektronikk. Når været endrer seg fra regn til kuldegrader er slik elektronikk utsatt.

– For eksempel har vi sensorer bak på bilene som varsler om at hjelpemann står på ståbrettet bak bilen. Hvis denne sensoren får problemer, noe den kan få ved værforhold som vi har i disse dager, vil bilen verken kunne rygges eller gå raskere enn 30 km/t. Dette av hensyn til mannskapets sikkerhet. Heldigvis har vi hittil ingen skader på mannskapet, understreker hun.

– Et annet eksempel er komprimatoren som presser avfallet sammen. Frostskader fra kondens på dette utstyret gjør at bilene ikke kan brukes. I tillegg kommer utfordringer som glatt føre, beholdere som er frosset fast i bakken og områder rundt beholdere som ikke er måkt eller strødd. Vi gjør så godt vi kan, men ber om forståelse for en krevende arbeidshverdag, sier Delbekk.