– Denne leveransen er en milepæl. Fremover vil vi årlig kunne donere flere hundre tusen liter med alkoholfri drikke, sier administrerende direktør Anders Røed i Ringnes i ei pressemelding.

Bakgrunnen for saka er sukkeravgifta til staten, som Ringnes og andre har måttet betale selv når de har villet gi bort sukkerholdige konsumvarer som kanskje har fått en bulk i emballasjen eller snart går ut på dato. Resultatet har vært at brusgiganten på Gjelleråsen har tømt i sluket tusenvis av liter drikke hver dag, ifølge NRK-serien Matsjokket.

– Det kostet oss nesten seks kroner inkludert pant å gi bort en halvliters flaske, skriver Ringnes.

Da NRK laget Matsjokket i fjor høst fikk de med seg Knut Arild Hareide til Gjelleråsen der den profilerte KrF-politikeren fikk se brus av topp kvalitet gå i sluket. Kort tid senere ble avgiften endret.

Fra 1. desember 2019 innførte Stortinget fritak for sukkeravgift for produsenter og importører som gir bort varer til en mottaker som deler ut varene videre på veldedig grunnlag.

Fredag sist uke overleverte Ringnes over 20.000 flasker med Farris Bris og Pepsi Max til Matsentralen. Matsentralen Norge er et nettverk av matsentraler som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

– I Ringnes har vi forpliktet oss til å halvere svinnet innen 2030. Med et sterkt samarbeid med Matvett, Matsentralen, butikker, puber og restauranter, og ikke minst med gode rutiner i egen virksomhet, skal vi klare det, sier Ringnes-direktør Røed.