GODT TEAM: Karina og Bailey har mye av det samme lynnet og jobber usedvanlig godt i lag.

GODT TEAM: Karina og Bailey har mye av det samme lynnet og jobber usedvanlig godt i lag. Foto:

Norges beste narkohund bor i Nittedal

Han er fire år og navnet er Bailey. Sammen med hundefører Karina Skjærvik Starholm utgjør han en ekvipasje med spisskompetanse i narkosøk.
Anja Drangsholt
Publisert
DEL
Han er fire år og navnet er Bailey. Sammen med hundefører Karina Skjærvik Starholm utgjør han en ekvipasje med spisskompetanse i narkosøk.

Bailey vokste opp på en kennel i England og kom til Norge i en trekasse. En hundeinstruktør i Rogaland hadde plukket ham ut, fordi han hadde anlegg for å bli en god søkshund.

Til topps i NM

Ekvipasjen Bailey & Karina deltok i år for første gang i Norgesmesterskapet for søkshunder fra politi og kriminalomsorg. Mesterskapet ble arrangert i Bergen i august, og 27 ekvipasjer deltok. Bailey vant klassen for søkshunder i kriminalomsorgen, men poengmessig vant han suverent over alle.

– Vi lå 30 poeng over beste politiekvipasje, sier Karina, og er umåtelig stolt av å ha Norges beste narkotikahund.

Et perfekt par

At Bailey havnet hos Karina, viste seg å være et godt valg, nærmest et lykketreff. Det er nemlig ikke nok at hund og hundefører er dyktige i faget.

– Kjemien mellom oss er minst like viktig. Bailey er en engelsk springer spaniel. Vi er superjegere, begge to, og vi passer veldig godt sammen, sier Karina.

FORSTERKEREN: Det er ballen Bailey helst vil ha, og den blir han alltid belønnet med nr han finner narkotika.

FORSTERKEREN: Det er ballen Bailey helst vil ha, og den blir han alltid belønnet med nr han finner narkotika. Foto:

Hun er oppvokst med hund og har hatt hund hele sitt voksne liv. Etter at hun gikk ut av fengselsskolen i 2003, jobbet hun først flere år som fengselsbetjent. Senere ble hun operativ førstebetjent og har blant annet undervist i emnet fysisk makt. Etter hvert utviklet hun interesse for søk med hund. Det endte med at hun tok videreutdanning, og i dag jobber Karina som hundefører i kriminalomsorgen. Bailey er den første søkshunden hun har trent opp.

Tar stand på narkotika

For å få Bailey til å finne stoff, er han lært opp ganske likt en jakthund. Det naturlige fuglejaktinstinktet hans er snudd til et narkojaktinstinkt. Som en fuglehund tar stand (markerer ved funn, red.anm.) når den oppdager fugl, gjør Bailey det samme når han oppdager narkotika.

– Men det er en vesentlig forskjell. Han er avlært i å apportere "byttet". Når han gjør funn, fryser han stillingen og blir stående, forklarer Karina.

Dersom en hund skulle komme til å bite over en pakke med narkotika, kan det få fatale følger.

– Det er derfor han ikke skal apportere, og vi har dessuten alltid med motgift, legger hun til.

Gjør en viktig jobb

Arbeidsdagen til Bailey er ingen dans på roser. Han er i hundre prosent stilling, og sammen med Karina dekker han en hel region med til sammen 23 fengsler pluss overgangsboliger.

– Det blir lange dager og mange timer i bil, mellom Ila, Halden, Hamar og Fagernes, forklarer Karina.

De jobber for Kriminalomsorgen. Oppdraget deres er å avdekke rusmidler innenfor fengslene, som del av det forebyggende arbeidet.

– Vi legger ikke skjul på at det finnes narkotika i norske fengsler. Vårt arbeid er å beslaglegge stoffet, og samtidig skal vi gi innsatte muligheten til å holde seg rusfrie. Også rusavhengige trenger klare øyeblikk, og alle hjerner fortjener perioder med rusfrihet, sier Karina.

FINURLIG: En liten klump med hasj er funnet innenfor murene. Langere og misbrukere finner stadig nye og smartere skjulesteder, men en spesialtrent hundenese er vanskelig  lure.

FINURLIG: En liten klump med hasj er funnet innenfor murene. Langere og misbrukere finner stadig nye og smartere skjulesteder, men en spesialtrent hundenese er vanskelig lure. Foto:

Hun forklarer at innsatte er gode til å skjule både rus, brukerdoser og spor etter stoff, derfor er Baileys nese så viktig i dette arbeidet. Besøksruta er helt vilkårlig, og ingen skal føle seg trygge på når hundeekvipasjen dukker opp.

Lite sosial

Det lekne kroppsspråket og det brune dåreblikket til tross; Bailey er egentlig ikke en veldig sosial hund, og det er en fordel.

– Han lar seg ikke så lett distrahere og spore av. Det er bra for konsentrasjonen når han jobber, forklarer Karina.

På hjemmebane derimot, er han midtpunktet og ganske så omgjengelig.

– Han er familiens kjæledegge og alle elsker ham. Bailey er kanskje den beste familiehunden jeg har hatt, sier Karina.

Noen ganger må hun imidlertid dressere barna sine for at de skal skjønne at han er sliten etter en krevende dag på jobben.

Godt skolert

– Han er hard i hodet, sterk mentalt og tåler hard trening, legger hun til, og forklarer at kravene til søkshunder er strenge.

Bailey er utdannet ved Politihøgskolen. Det er en ettårig grunnutdanning for hundeekvipasjer. I tillegg kommer mange timers egentrening.

PÅ JOBB: Hundeekvipasjen i aksjon i luftegården til et av fengslene på Østlandet. Hit blir den tilkalt ved mistanke om narkotika, eller den kommer uanmeldt for stikkprøver.

PÅ JOBB: Hundeekvipasjen i aksjon i luftegården til et av fengslene på Østlandet. Hit blir den tilkalt ved mistanke om narkotika, eller den kommer uanmeldt for stikkprøver. Foto:

– Ferdighetene må drilles inn og gjentas med tusenvis av repetisjoner. Mestring av stress er også en viktig del av denne opplæringen. Den aller viktigste egenskapen er hvordan nese og hjerne fungerer sammen, det vil si hvordan han omsetter informasjonen som nesen tar inn, sier Karina.

Ser etter make

At Bailey har usedvanlig gode egenskaper som søkshund, gjør ham også vanskeligere å erstatte. Om han får være frisk og skadefri, vil han kunne stå i jobben til han er omkring ti år. Da går han av med pensjon.

– Jeg ser allerede med gru fram mot den dagen, sier Karina.

Hun forteller at Bailey ikke hadde stamtavle med seg fra England. Prestasjonene i NM sammen dyrlegeattester utgjør dermed CV-en hans, og hun håper å finne en god make som kan bære fram valper med Baileys gode egenskaper.

Fakta om narkotikahunder:

Søkshunder i kriminalomsorgen

  • I Norge er det totalt 43 fengsler, hvorav 5 er rene kvinnefengsler.
  • Det er til enhver tid i underkant av 4.000 innsatte i landets fengsler.
  • Kriminalomsorgen (fengselsvesenet) disponerer 14 hundeekvipasjer.
  • Søkshunder utdannes ved Politihøyskolen.

NM for søkshunder

  • Arrangeres årlig for ekvipasjer fra politiet og kriminalomsorgen.
  • Det konkurreres i to klasser, og konkurransen går over to dager.
  • Hundene bedømmes ut fra sine ferdigheter innen flere ulike disipliner: lydighet, lagersøk, leilighetssøk, bilsøk og objektsøk (bagasje, ting)
  • Spor og felt
  • Det er plassert ulike typer narkotika i varierende mengder på alle søkssteder og -objekter.


Artikkeltags