(Nettavisen)– Dette har gått under radaren. Butikkene tar det de kan få for grillene.

Det sier Rune Nicolaisen, som står bak nettstedet Gjerrigknark.com, til Nettavisen.

Nettavisen har sammenlignet prisene på engangsgriller hos lavpriskjedene Kiwi, Rema 1000 og Extra med prisen hos lokalbutikkene Joker og Bunnpris.

Rema er dyrest av lavpriskjedene

Vår undersøkelse viser store prisforskjeller på engangsgriller. Lavpriskjeden Rema 1000 tar 15 kroner mer for grillen enn rimeligste lokalbutikk, Bunnpris.

Konkurrentene Kiwi og Extra selger engangsgrillen 10 kroner billigere enn Rema 1000. Engangsgrillen er dyrest hos Joker.

Det er sjelden at lavpriskjedene tar mer for en vare enn lokalbutikkene. Tidligere pristester har vist at du betaler mer enn 15 prosent mer for handlekurven hos nærbutikken.

– Flere av engangsgrillene det her sammenlignes med er griller på 500g, mot Rema 1000s engangsgrill som er 700g og dermed grill med lengre brennetid – mer vare for pengene. Når det er sagt så skal vi alltid være konkurransedyktig på pris, så varen er nå satt ned til kr 34,90, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, til Nettavisen.

Engangsgrillen fra Rema 1000 i vår test veier for øvrig netto 650 gram, og har en brenntid på 1,5 time. Til sammenligning veier Dancobal, grillen som selges i Norgesgruppens butikker, 660 gram. Kiwi opplyser at de ikke kan oppgi eksakt brennetid.

Det er verdt å merke seg at grillen fra Rema 1000 er den eneste som har grillbriketter.

Grillen ble testvinner i Nettavisens test av engangsgriller i fjor.

Engangsgrill kjøpes på impuls

Nikolaisen mener at folk flest ikke vet hva en engangsgrill koster.

– Hadde du spurt fem på gata hadde 90 prosent svart at de ikke vet, sier Nikolaisen.

Han mener Rema 1000 utnytter at dette er en vare som ikke er gjenstand for pristester verken hos Nettavisen eller i andre medier.

– Dette er en vare man typisk tar med seg på impuls hvis man skal grille i parken, og det vet butikkene å utnytte.

Nikolaisen er imidlertid overrasket over at Bunnpris selger den billigste engangsgrillen, og mener det kan hende at de har forstått at studenter er mer prisbevisste enn som så.

Priser engangsgriller:

Rema 1000: 49,90 kroner.

Kiwi: 39,90 kroner.

Extra: 39,90 kroner.

Bunnpris: 34,50 kroner.

Joker: 44,90 kroner.

Dobbel pris på engangsgriller siden i fjor

Kiwi, Bunnpris og Joker selger samme engangsgrill fra den polske produsenten, Dancobal. Hos Bunnpris koster den 34,50, og hos Joker betaler du 44,90 kroner for grillen.

I juni i fjor kostet den samme grillen 20,90 kroner hos Rema 1000. Også Kiwi og Extra tok samme pris for sine griller. Hos Joker betalte du 42,90 kroner.

Engangsgrillen til Rema 1000 ble dermed 30 kroner dyrere siden juni i fjor. Prisøkningen er på 45 prosent, og er nesten to og en halv gang høyere.

Som tidligere nevnt kommer Joker dårligst ut i Nettavisens pristest. Her er engangsgrillen dyrest.

– Det er tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og kundene vil derfor oppleve at prisene varierer fra kjede til kjede. I kombinasjon med at det kjøres kampanjer kan prisene på enkeltprodukter bli presset langt nedover, og dermed bli kunstig lave i en eller flere kjeder, sier Hanne Evensen, kommunikasjonssjef i Kjøpmannshuset Norge, som driver Jokerbutikkene.

Evensen påpeker at engangsgriller har vært omdiskutert i flere år grunnet brannfare og negativ miljøpåvirkning. Hun sier at det derfor ikke er tilfeldig at lokalbutikken har den dyreste grillen.

– I sommerhalvåret i 2019 innførte vi salgsstopp på disse nettopp på grunn av brannfaren. I lys av vår bærekraftstrategi ønsker Joker ikke å bidra til kunstig lav pris på denne varen, og vi har derfor valgt å ikke inkludere engangsgriller i våre kampanjer de seneste årene. Engangsgrill er et serviceprodukt som vi selvfølgelig skal tilby til en konkurransedyktig pris, men innenfor rimelighetens grenser, sier Evensen.

Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi svarer slik da vi spør om hvorfor lavpriskjeden, Kiwi, tar mer enn Bunnpris for den samme grillen.

– Vi startet maifesten med knallgode priser i forrige uke, og har nå justert prisen på grillen til 34,40 kroner, sier hun.

Bunnpris har ikke besvart Nettavisens henvendelse.

Prisene på grillene er sjekket mandag 02.05.22 i Oslo og Lørenskog.

Nettavisen understreker at det er svært tørt flere steder i landet, og at Brannvesenet fraråder bruk av engangsgrill i disse områdene. Sjekk hvilke regler som gjelder der du bor.