(Nettavisen) Det har allerede vært mye kaos på store europeiske flyplasser grunnet manglende personell. Mange ble oppsagt under pandemien, og dette har blitt et problem nå.
Samtidig har SAS bestemt seg for å kansellere 4000 flyvninger i sommer. Nylig kom også kom nyheten om at det kan gå mot storstreik i SAS fra 29. juni, og flere europeiske Ryanair-ansatte varsler streik fra 24. juni.
– Du har ingen rettigheter ved et streikevarsel, om du har bestilt flybilletter med SAS, sier Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, til Nettavisen.
Ikke nok med mulig pilotstreik og flyplasskaos, men flyteknikere ble tatt ut i streik etter brudd i forhandlingene natt til lørdag 18. juni. Samtidig er det fare for streik blant annet personell på flyplassen tirsdag 21. juni, og dette omfatter bakkepersonell som mekanikere, stuere, sjåfører, rengjøringspersonell og ellers personell knyttet til lasting og lossing og ekspedisjon.
Flokket til SAS-konkurrenten
Streikevarselet til SAS førte til at flere nordmenn gikk til konkurrenten, og salget av Norwegians Flex-billetter økte med 300 prosent fra torsdag til fredag sist uke, sammenlignet med dagene før. Det gjelder spesielt for billetter i perioden fra månedsskiftet og to uker frem.
Det er med andre ord tydelig at flere ønsket å sikre seg en backup-plan i tilfelle streik, men Norwegian tok deretter grep og fjernet den fleksible billettkategorien, som gir rett til refusjon frem til like før avgang, på enkelte destinasjoner fra 23. juni til og med 10. juli.
Så hva skjer om flyet ditt blir innstilt eller veldig forsinket på grunn av pilotstreik? Eller hva om du ikke rekker avgangen fordi køene på flyplassen er så lange at du ikke kommer deg gjennom bagasje-innsjekk og sikkerhetskontroll i tide?
– Reglene for erstatning ved kanselleringer og forsinkelser gjelder også om det blir streik, sier Iversen.
Les også: Regjeringen vil la nordmenn reise utenlands med annen id enn pass
– Vurderer tapet
Hva du har krav på som kompensasjon om din flyvning rammes av streik, avhenger av lengden på flyreisen, samt om flyet er innstilt eller forsinket - og lengden på forsinkelsen. Iversen påpeker at ikke alle flyvninger nødvendigvis blir kansellert eller rammet av en streik.
Han oppfordrer derfor til å følge med på informasjon fra flyselskapet du skal reise med og planlegge deretter.
Dette er de generelle kravene du kan ha krav på om din flyvning rammes av streik:
- Hotellopphold og transport til og fra flyplassen om du blir booket om til en avgang neste dag, og ikke kan vente hjemme, om flyet er forsinket eller må ombookes av andre årsaker.
- Ombooking av billetten eller billetten refundert.
- En erstatningssum som skal dekke tap du måtte ha grunnet endringen av planlagt reise. Denne ligger normalt på 250 til 600 euro, og er en såkalt «standardisert kompensasjon». I norske kroner kan du altså få dekket mellom cirka 2600 kroner og 6300 kroner - avhengig av valutakursen.
- De greier ikke å booke om alle
Iversen påpeker at flyselskapet på enkelte vilkår kan utbetale kun 125 euro, altså cirka 1300 norske kroner, i standardisert kompensasjon.
Det ble avgjort av EU-domstolen i fjor at streik ikke er å anse som en ekstraordinær omstendighet som fritar flyselskapene fra plikten til å utbetale «standardisert kompensasjon», trekker Iversen fram.
– Folk vil jo helst få ombooket billetten så reisen blir gjennomført, spesielt nå som det er sommerferie, sier Iversen.
Samtidig er det ikke gitt at alle får ny reise slik at man kan gjennomføre den planlagte ferieturen.
– Det vil i praksis være vanskelig å gjennomføre en ombooking for alle passasjerene. Det er ikke kapasitet nok til det, spesielt ikke om sommeren, selv om man prøver å bruke alle tilgjengelige seter i eget selskap og hos konkurrentene, sier Iversen.
Får ikke alltid dekket hele tapet
Dekningen av bestilt overnatting på bestemmelsesstedet er begrenset:
– Ved streik kan du vanligvis ha krav på mellom 250 euro og 600 euro per person i standardisert kompensasjon, som vil dekke en del av tapet. Hvis du har hatt utlegg utover de standardiserte satsene, kan du etter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle har krav på dekning av også disse, sier Iversen.
Dette kommer i tillegg til at du enten får refundert flybillettene eller får flybilletter til et nytt tidspunkt, påpeker Iversen. Samtidig får du også bevertning, hotellovernatting og flytransport om det er nødvendig i forbindelse ved en eventuell forsinkelse.
Merk deg at retten til standardisert kompensasjon bortfaller dersom reisen din blir kansellert mer enn 14 dager før avreise.
– Alternativt kan flyselskapet også slippe unna plikten til å betale slik kompensasjon om du blir informert om den innstilte flygingen innen syv dager før avgang. Det samme gjelder hvis du blir tilbudt omruting, slik at du kan reise høyst to timer før planlagt avgangstid og ankomme det endelige bestemmelsessted senest fire timer etter planlagt ankomsttid, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke til Nettavisen.
– Hva skjer om kanselleringer eller forsinkelser fører til at man ikke rekker hjem fra ferie og får tapt arbeidstid, blir man kompensert for det?
– Det er det samme som all annen erstatning - det må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, sier forbrukerjuristen.
Erstatningen man har krav på er standardisert, og beregnes ut fra konkrete vilkår.
– Følelsen av at forsinkelse og ødelagt ferie er kjedelig, får du ikke ytterligere erstatning for, sier han.
Merk imidlertid at dersom du har bestilt pakkereise gjennom en turoperatør, for eksempel Ving, Tui eller Apollo, er det andre regler for kompensasjon. Da er det Pakkereiseloven som gjelder.
Les også: Forsikringsfellene du må unngå når du skal reise: – Kan være underforsikret
Dette har du krav på
Nettavisen har sjekket to tilfeldig utvalgte reiser for å se hva du har krav på, ifølge Forbrukerrådets kalkulator for flyrettigheter. Vi tar utgangspunkt i endringen i flytid eller innstillingen skjer som følge av streik, og ikke uforutsette sikkerhetstiltak eller værforhold.
Vi har sjekket en reise utenlands og en innenlands.
Flyet fra Oslo Gardermoen til Palma De Mallorca i Spania er innstilt:
Flyselskapet skal gi deg tre alternativ:
- Tilbakebetale billettkostnaden for den delen av reisen du ikke får benyttet.
- Booke om reisen med samme flyselskap eller et konkurrerende selskap med en flytid så nærme opprinnelig avgang som mulig. Hvis ønsker ny avgang snarest mulig, skal du også få dekket kostnader til mat og drikke, men hvor mye du får avhenger av ventetiden.
- Booke om billetten til en reise på et senere tidspunkt.
- Du har uansett alternativ krav på opptil 400 euro - eller cirka 4200 norske kroner (avhengig av valutakurs) - i kompensasjon avhengig av når du fikk vite om kanselleringen og/eller ny avgangs- og ankomsttid.
Flyet fra Oslo Gardermoen til Palma De Mallorca i Spania er forsinket med inntil 5 timer:
- Du har krav på mat og drikke som står i rimelig forhold til ventetiden. Det er flyselskapet som deler ut matkupongen.
- Du har krav på hotellovernatting og transport mellom flyplassen og hotellet dersom du bookes om til en flyavgang neste dag.
- Du skal få opptil 400 euro - eller cirka 4200 norske kroner (avhengig av valutakurs) - i kompensasjon, avhengig av lengden på forsinkelsen.
Flyet fra Oslo Gardermoen til Tromsø er innstilt:
Flyselskapet skal gi deg tre alternativ:
- Tilbakebetale billettkostnaden for den delen av reisen du ikke får benyttet.
- Booke om reisen med samme flyselskap eller et konkurrerende selskap med en flytid så nærme opprinnelig avgang som mulig. Hvis ønsker ny avgang snarest mulig, skal du også få dekket kostnader til mat og drikke, men hvor mye du får avhenger av ventetiden.
- Booke om billetten til en reise på et senere tidspunkt.
- Du har uansett alternativ krav på opptil 250 euro - eller cirka 2600 norske kroner (avhengig av valutakurs) i kompensasjon, avhengig av når du fikk vite om kanselleringen og ny avgangs- og ankomsttid.
Flyet fra Oslo Gardermoen til Tromsø er forsinket med inntil 5 timer:
Les også: Norges passleverandør ble sparket ut av anbudskonkurransen
Kø på flyplassen hindrer reise
Flyselskapet du reiser med, skal gi deg informasjon om hvor tidlig du kan sjekke inn, og hvor mange timer før avgang du bør møte på flyplassen, opplyser Iversen.
Hvis du likevel holder disse anbefalingene, men blir stående i flere lange køer på store europeiske flyplasser i sommer, og ikke rekker flyet ditt, hva skjer da?
– Det vil normalt ikke være regulert av EU-forordningen om flypassasjerers rettigheter. Plikten til å gi eventuell standardkompensasjon gjelder mellom flypassasjeren og flyselskap, og det er vanskelig å se at flyselskapene vil ha et ansvar i denne sammenheng, sier Pettersen i Virke.
– Teoretisk kan det tenkes at flyplassene kan bli erstatningsansvarlige i en slik situasjon, men i praksis skal det nok både en god del til og vil trolig innebære et nokså kronglete løp i utenlandske nemnder for å skulle vinne frem i en slik sak, påpeker han.
Iversen i Forbrukerrådet anbefaler å ta vare på dokumentasjon som viser at du møtte opp tidlig på flyplassen, og ordne deg nye billetter så du kommer deg hjem fra ferie.
– Hvordan kan man bevise at man møtte opp i tide?
– De fleste vil kunne dokumentere hvor tidlig de har ankommet flyplassen ved å vise en togbillett, parkeringsbillett eller utgift for å ha passert en bomring. Det kan uansett være lurt å ta et bilde av at du står i kø på flyplassen, slik at du har dokumentert datoen og tidspunktet for når du ankom, råder han.
I april hadde flyselskapet Norse Atlantic Airways lansering, og 14. juni gikk første flytur over Atlanteren med passasjerer. I videoen under kan du høre hva flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sa om billettprisene da Nettavisen møtte ham i april:
Må planlegge for forsinkelser
I år har mange nordmenn med utgåtte pass vært nødt til å vente lenge på pass- eller ID-korttime, og heller ikke alle rekker å få dette i orden før ferien. Men for dem som er så heldige å rekke det, og har mulighet til å dra utenlands på ferie, er det lurt å være forberedt på det som venter.
– Du må forvente mer friksjon nå enn før pandemien, og det bør du forberede deg på. Du kan ikke unngå det 100 prosent, og derfor er det greit å innstille seg på at det blir mer kø og venting enn før, sier Iversen.
Uansett om du skal reise utenlands eller innenlands, vil du kunne støte på lange køer på flyplassene og andre uforutsette hendelser. Derfor oppfordrer han til å ta det med i beregningen når du planlegger ferieturen.
Nettavisen har kontaktet pressekontakt Tonje Sund i SAS for å få svar på blant annet hvordan de skal håndtere situasjonen med kundene dersom det blir pilotstreik. Hun har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelse.