– Oppdragene vi hadde 17. mai-helgen var preget av fulle og utagerende ungdommer som ikke klarte å ta vare på seg selv. Det bekymrer meg, skriver politimesteren i et innlegg på Politiets nettpatrulje - Øst Politidistrikt på Facebook.

Fraværet av offentlige og andre arrangementer de siste to årene har gjort at vi feirer og samles privat heller enn i de vanlige arrangementene. Vi så på nasjonaldagen at mange startet med drikking på private frokost-arrangementer, og fortsatte utover dagen.

– I løpet av helgen måtte mine mannskaper håndtere mange berusede ungdommer i bunad og findress som ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Dette er opplevelser og politioppdrag både vi og de involverte helst skulle vært foruten. Vi går snart inn i en ny langhelg, og nå ønsker jeg foreldre mer på banen, skriver hun videre.

Hun kommer derfor med en rekke punkter der hun ber foreldre ta mer ansvar:

  • Vit hva som er planene til barnet ditt.
  • Følg opp underveis.
  • Vær i stand til å hente barnet ditt om de skulle trenge det.
  • Vær en tilgjengelig voksenperson som barna kan ringe om de opplever noe ugreit, eller trenger hjelp.

– Oppdragene vi måtte håndtere på nasjonaldagen og i helgen får konsekvenser på flere måter. Én ting er at politiet må nedprioritere andre oppdrag, ofte viktige, for å håndtere ungdom som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Folk som er sterkt beruset er langt mer sårbare både for å bli utsatt for, og å begå kriminalitet, skriver hun videre.

Hun synes det er trist når unge mennesker kommer i kontakt med politiet på en slik måte at det kan få konsekvenser senere i livet.

– Jeg forstår at særlig unge mennesker er veldig lei pandemi og begrensninger i hva man kan gjøre hvor. Men det er likevel ikke noe frikort for å oppføre seg på en måte som ødelegger for en selv og andre. Jeg håper at vi får langt mindre av denne typen oppdrag i helgen som kommer, sier Melbo Øystese.