10 smarte tips for å komme deg trygt hjem fra påskeferien

UNNGÅ FORBIKJØRINGER: Følg køen - og pass på at du fortsatt er skodd for glatt føre er noen av rådene.

UNNGÅ FORBIKJØRINGER: Følg køen - og pass på at du fortsatt er skodd for glatt føre er noen av rådene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Påsketrafikken forbindes med kø og frustrasjon på veiene. Men følger du noen enkle råd i trafikken, er sjansen stor for at du kommer trygt hele veien hjem.

DEL

– Det er veldig viktig at vi ikke lar oss stresse under påskekjøringen. Det er mange biler på veien og du kommer ikke raskere fram om du kjører forbi en eller to biler på veien. Å risikere eget liv og andres for å få fem minutter ekstra på hytta, er både uklokt og risikabelt, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Men påsken handler om mer enn bare kø og glatte veier. Det skal også være hyttekos, og alkohol er gjerne en ingrediens i disse ferietider.

– Veldig mange tenker at de skal tidlig av gårde 1. eller 2. påskedag for å unngå den verste køen på hjemveien. Tanken er god, men unngå å drikke alkohol kvelden i forveien før avreise. Å kjøre i ruspåvirket tilstand er fortsatt en betydelig medvirkende årsak til trafikkulykker. Unngå alkohol i forbindelse med bilkjøring, oppfordrer Johansen.

Det er omtrent 140.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand hver eneste dag i Norge, og i ca 10 prosent av disse er alkohol involvert.

Når påsken kommer så tidlig som nå, kan det være glatt og varierte forhold på veien. Skal du på fjellet, er det viktig at du sjekker mønsterdybden i dekkene og har med kjetting om du kjører piggfritt.

– Været har vært ustabilt den siste tiden og kjøreforholdene har variert fra varmegrader på dagen til frost på natta. Ta hensyn til forholdene og kjør deretter. Ikke ta noen unødvendige sjanser på vei til hytta, ta det heller med ro slik at du er sikker på at du kommer fram, understreker Johansen.

Trygg Trafikks 10 smarte påsketips:

1. Reis tidlig eller sent. Drar du i 6-7 tida om morgenen eller sent på kvelden er det mindre trafikk, samtidig som du får mer ut av dagen. Fredag ettermiddag før palmehelgen og første påskedag er det mest trafikk og mest kø.

2. Sjekk værmeldingen. Påsken er tidlig i år, og det er skiftende vær og føre. Er det meldt spesielt dårlig vær, bør du vurdere å flytte reisetidspunktet.

3. Hold deg edru. Ikke drikk alkohol kvelden før avreise. Er du i tvil, så venter du med avreise til du er 100 prosent sikker på at du er edru.

4. Hold køen, følg flyten. Forbikjøringer har ingen hensikt. Du sparer minimalt med tid, og utsetter både deg selv og andre for fare. Pass på at du har minimum tre sekunders avstand til bilen foran.

5. Ta pauser. Ikke kjør for langt uten pause. Du kan fort bli trøtt og uoppmerksom, og det gir større risiko for ulykker. Pausene er en god investering for bra stemning i bilen.

6. Dropp mobilen. Hver tredje ulykke skyldes uoppmerksomhet, og mobilen må ta sin del av skylden. Taster du, tar du øynene vekk fra veien i minst fem sekunder. I en fart på 80 km/t er det nok tid til å kjøre lengden til en fotballbane.

7. Hold farten nede. Er det glatt, må du kjøre saktere enn fartsgrensen. Husk at bremselengden på snø er minst dobbelt så lang som på tørr asfalt.

8. Fest beltet riktig. Sikkerhetsbeltet må være stramt festet over hoftene og skulderen. Slakt belte kan gi deg store indre skader om du kolliderer. Barn under fire år bør sitte i bakovervendt bilstol tilpasset barnets vekt.

9. Pakk klokt. Løse brusflasker eller iPad-er i bilen kan gi store skader om du kolliderer. Ved en kollisjon vil en slalåmstøvel få vekt tilsvarende over 100 kilo. Pakk tunge ting nederst i bagasjerommet.

10. Sist, men ikke minst: Stress ned! Innstill deg på at det er mye trafikk og at alt tar lengre tid enn normalt. Følg med på trafikkmeldingene og ikke stress med ting du ikke får gjort noe med. Stress ødelegger godfølelsen og kjøregleden. (ANB)

Artikkeltags