Ketchup, på en måte

Anja Drangsholt, journalist i Varingen

Anja Drangsholt, journalist i Varingen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Enkelte har ketchup på alt. Andre synes på en måte at man ødelegger en indrefilet ved å ta ketchup på den, og det er på en måte det vi gjør med språket også. «På en måte» har på en måte blitt språkets ketchup. Hvis vi understreker alt vi sier med overtydelighet, er det på en måte vanskelig å vite hva som er essensen. Mer ketchup, eller begynner du på en måte å bli forsynt?

Når noen starter en setning med «på en måte», er jeg alltid spent på hva vedkommende egentlig mener. Å si at man «på en måte er glad» eller at man «på en måte mener», blir for meg mer tvetydig enn tydelig. Det enkle – og nå skal jeg ikke bruke klisjeen som Rema 1000 har tatt hevd på – blir ofte tydeligere. Sminker vi språket med mange fyllord, som ikke er meningsbærende, kan vi komme i skade for å kamuflere budskapet. Her kommer et interessant paradoks; de som bruker «på en måte» helt ukritisk, er gjerne de som er veldig opptatt av å nå fram, for eksempel selgere og markedsførere. Jeg var i et møte med en leverandør en gang. Han sa «på en måte» i omtrent hver eneste setning. Jeg fikk fullstendig heng og holdt på å miste tråden. Det var nummeret før hånden min begynte å skrive tellestreker helt av seg selv.

Barna mine har vært underlagt en viss språkoppdragelse, og min datter tar seg som regel i det om hun kommer i skade for å bruke «på en måte». Selvsagt får hun uttrykke seg fritt, jeg driver ikke språktyranni. Hun ser imidlertid selv at de fleste setninger fungerer utmerket uten å måtte stuffes foran og bak med «på en måte».

Trender er ikke bare noe vi finner i klesveien og i matveien. Også i språket blir enkelte uttrykk til en trend. Slike uttrykk har gjerne en tendens til å bli brukt i enhver sammenheng, litt sånn ketchup' isch. Den siste stavelsen kan vi ta for oss neste uke, om du vil. Hvis den viser seg å være like «bærekraftig» som «på en måte», snakker vi muligens om en ny brunsnegle i språket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags