På tampen: Stolt nittedalsidentitet?

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Da husflidslaget i vår utlyste en konkurranse i å designe strikkevotter med tydelig nittedalsidentitet, skisset jeg ivrig ned et utkast. Et par votter, som jeg dynget med symboler på den grønne kultur- og friluftsbygda; Nitelvas meandere, flammer fra fyrstikker og skog som bakteppe. Det ble med skissen, for hva hadde dette med identitet å gjøre? Det var jo bare en haug med symboler, som overhodet ikke har noe med min identitet som innbygger å gjøre.

Ordfører Hilde snakker stadig og varmt om stolt nittedalsidentitet. Jeg tror instinktivt at jeg skjønner hva hun mener, men når jeg prøver å konkretisere, blir det vanskelig. For hva er en typisk nittedøl? Hva er identiteten til oss som bor her?

Da jeg flyttet hit for 31 år siden, registrerte jeg visse forskjeller fra min hjemby Egersund. Landskapet var annerledes, folk spiste mindre fisk og mer svinekjøtt, og de gikk mer på ski. Dialekt og uttrykk skilte seg også ut. Somrene var varmere og tørrere, vintrene stort sett snørike. Ellers var mye likt. Egersund har både kor og korps, og dessuten revy, idrettslag og flott natur. Dugnadsfolk og ildsjeler finner du også der.

Min venninne, som er flergenerasjons innfødt nittedøl, har mer enn en gang forklart meg at nittedøl blir jeg aldri. HVA er det i så fall jeg aldri blir, og hvorfor skulle jeg ønske å bli det mer enn den nittedølen jeg faktisk har blitt? Statistisk sett er jeg jo en helt gjennomsnittlig nittedøl; veletablert innflytter med annen dialekt. En som har tilpasset seg og trives, og som deltar aktivt i lokalsamfunnets liv og levnet.

I fjor ferierte jeg på hjemlige trakter. Det var lenge siden sist, og det ble ekstra tydelig for meg at det er egersunder jeg fortsatt er. Her ble jeg til meg, ferdig formet med identitet og det hele. Med den identiteten kom jeg til Nittedal, og med den lever jeg fortsatt godt her og utgjør således et 23.213-dels bidrag til nittedalsidentiteten.

Skal det strikkes votter, får det bli med en A for Anja eller med fargerik pynt på, det er nok mer meg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags