Gå til sidens hovedinnhold

Oppgraderer skogbrannvarsel – fraråder også å bruke faste bålplasser

Skogbrannvarselet for Østlandet inkludert Nittedal er oppjustert fra gult til oransje nivå.

– Det er i ferd med å bli svært tørt i skog og mark på hele Romerike. Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) anser det nå som uforsvarlig med bruk av alle former for åpen ild i skog og mark, skriver brannvesenet i ei pressemelding torsdag.

– Derfor ber vi folk om heller ikke å bruke faste, helårs bålplasser. Annen aktivitet som skogsdrift og bruk av skytebaner krever ekstra forebyggende tiltak etter egen risikovurdering.

Publikum bes også om å være forsiktig med grilling og annen bruk av ild på egen tomt.

I Nittedal har det ikke kommet nedbør den siste uka, og bare litt regn siste 30 dager. Skogbrannvarselet for Østlandet ble denne uka oppgradert fra gult til oransje nivå, det vil si satt opp fra moderat fare til stor fare.

Varingen var onsdag kveld på tur forbi Ørfiske der vi i hvert fall så skinnet fra et par bål i strandkanten.

– Uforsiktighet som fører til skogbrann, er straffbart og kan føre til erstatningskrav, skriver NRBR:

– Når skogen blir tørr nok, vil enhver bruk av åpen ild ansees som uaktsomt. For brannvesenet er en skogbrann svært ressurskrevende å håndtere og noe vi sammen må jobbe for å unngå. Brannvesenet ber alle overholde det nasjonale bålforbudet i perioden 15. april til 15. september og samtidig ikke bruke helårs bålplasser før skogbrannindeksen går ned. Oppfordringen gjelder da også engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken.

Mandag og tirsdag neste uke meldes til sammen 30 millimeter regn i Nittedal, som vil gjøre at skogbrannindeksen synker kraftig. Men kommende helg blir solrik og tørr, ifølge Yr.

Kommentarer til denne saken