Hulen: Her i OD-hulen har planene blitt lagt for Operasjon Dagsverk i mange år. En av dem som har sittet her er Erna Solberg. Nå er det Sandra Skiaker som har lederjobben.

Hulen: Her i OD-hulen har planene blitt lagt for Operasjon Dagsverk i mange år. En av dem som har sittet her er Erna Solberg. Nå er det Sandra Skiaker som har lederjobben. Foto:

Nittedalsjenta Sandra (19) leder Operasjon Dagsverk

Oljesøl har rammet jord, vann og befolkning i Niger-deltaet i Nigeria. Det vil Operasjon Dagsverk endre på. Bak roret sitter Sandra Skiaker (19) fra Nittedal.
Liv Seiff
Publisert
DEL
Oljesøl har rammet jord, vann og befolkning i Niger-deltaet i Nigeria. Det vil Operasjon Dagsverk endre på. Bak roret sitter Sandra Skiaker (19) fra Nittedal.

– Dette er en av verdens glemte katastrofer, sier nittenåringen.

Hun møter meg i en brusende sky av gyllent hår og glede, engasjert glede, i OD-lokalene i Frivillighuset på Tøyen i Oslo. I fjor var hun med i hovedkomitéen, nå er hun lønnet OD-leder fram til mars.

– En veldig kul jobb å ha som 19-åring. Veldig spennende. Hierarkiet jeg har klatret i har vært veldig viktig for meg. Jeg har lært så mye. Jeg har et ønske om å få til en del bra ting, sier hun. Gløder av glede.

Forurenset x 900

Hun har akkurat kommet tilbake fra Nigeria. Massivt oljesøl i Niger-deltaet har ført til at fisken dør, og med olje fem meter ned i jorda kan ingenting kan vokse. En katastrofe for fiskere og bønder.

Nært hold: OD-leder Sandra Skiaker fikk se miljøkatastrofen på nært hold. Nå skal ungdom i Niger-deltaet skoleres  i hvordan de skal følge opp at oljeselskapene rydder etter seg. (Foto:  OD)

Nært hold: OD-leder Sandra Skiaker fikk se miljøkatastrofen på nært hold. Nå skal ungdom i Niger-deltaet skoleres i hvordan de skal følge opp at oljeselskapene rydder etter seg. (Foto: OD) Foto:


– Det var skremmende å oppleve det på nært hold. Vanskelig å skjønne at noen kan drive med sånn urettferdighet. De får 0,0007 prosent av inntekten fra oljen og ekstreme konsekvenser, sier Sandra og viser fram bilder av ødeleggelsene.

– Det finnes ikke drikkevann, det gir mange sykdommer. Og de har ikke noe valg, sier Sandra. – Jeg gikk forbi en mor og en sønn som vasket kassava i vannet. Det hadde regnbuefilm. Jeg spurte hvorfor de gjorde det, vannet er jo så skittent. Har du noe alternativ? svarte hun.

En UNEP-rapport fra 2011, konkluderte med at vannet er 900 ganger mer forurenset enn det som er anbefalt av WHO.

Operasjon Dagsverk


  • Norges største solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. Aksjonen består av to deler: Internasjonal Uke og OD-dagen, og handler om internasjonalisert undervisning og bistandsprosjekter.
  • 20-25 millioner kroner jobbes hvert år inn på OD-dagen.
  • 4.000 frivillige bidrar med å arrangere Internasjonal Uke og OD-dagen.
  • Inntekten fra årets OD går til bekjempelse av verdens største oljekatastrofe i Nigeria.

Kilde: www.od.noGrensekontroll

I Nigeria tok de bilder, lagde film og intervjuet ungdommer.

– Veldig kult og spennende. Her finnes det ungdom som vil endre sin fremtid selv om det er ekstremt kjipt nå. Noen har opplevd så mye urettferdighet. Likevel står de opp og vil leve et rettferdig liv. Det er inspirerende. Å møte ungdom som er helt lik meg selv med et helt annet liv - og engasjert i det samme - var fantastisk, sier hun. – Ungdom er ungdom uansett. De synger og danser, snakker om de samme tingene, ler av det samme. Og jeg skjønte at prosjektet er veldig viktig.

Katastrofe: Olja dreper alt liv i vannet og ligger fem meter ned i jorda, der kan ingenting vokse. (Foto: Marte Rømoen)

Katastrofe: Olja dreper alt liv i vannet og ligger fem meter ned i jorda, der kan ingenting vokse. (Foto: Marte Rømoen) Foto:

– Det er utrolig mye korrupsjon. Vi ble stoppa på en grensekontroll.

Vi ble stående veldig lenge, blant menn med maskingevær og makt. Så kom det en bil med politieskorte foran og bak. Det var oljearbeidere. Oljeselskapene betaler seg ut. Rart liksom.

De betalte ikke.

– På grunn av mange rike hvite oljearbeidere blir man sett på som rik, det var mye sikkerhet rundt oss. Rart å være "you white folks". Rart når det blir så tydelig skille. En merkelig opplevelse.

Les også: Forbereder OD med info og nigerianske boller

Ren urettferdighet

– Spørsmålet er ikke om olje er positivt eller negativ, men at de må leve med noe som påvirker dem så negativt. Det er ren urettferdighet.

Prosjektet er et samarbeid med Naturvernforbundet. Det skal lære opp ungdom i rettigheter, gi dem utdannelse og sørge for rent vann.

– Og få dem til å rapportere oljesøl. Oljeselskapene har lovt å rydde opp etter internasjonalt press. Det er viktig å si ifra med en gang. Vi skal skolere ungdom i hvordan.

En annen del av prosjektet er solcellelamper og ovner.

– Det er mørkt klokka seks. Det er skole på dagen, så henter de ved. Når de har spist er det mørkt. De får ikke gjort lekser, får ikke lest, sier Sandra. – De skal få skolering i hvordan bruke lampene, men også lage bedrift for å selge det videre, som en potensiell jobb.

At Norge er en oljenasjon gjorde det lett å velge årets prosjekt, forteller Sandra, som skal følge det opp i fem år.

– Det blir veldig, veldig kult. En veldig viktig del er at elevene kan stole på at her kommer det en endring.

Voksne ansatte: Hun har lagt ned utallige timer for OD, Sandra  nå er hun sjef for tre voksne og leder hele organisasjonen, bare 19 år gammel.

Voksne ansatte: Hun har lagt ned utallige timer for OD, Sandra nå er hun sjef for tre voksne og leder hele organisasjonen, bare 19 år gammel. Foto:

Morsommere enn lekser

Sandra vokste opp på Slattum, og var veldig aktiv i Trollskogen Teater fra hun var åtte til 17 år. Hun tok dramalinja på Lillestrøm - erfaringer hun har fått god bruk for - var med i YouMe på Li, spilte håndball i Nit-Hak og var hekta på OD.

– På ungdomsskolen ble jeg sittende og skrive lange foredrag, og formulere setninger som skulle engasjere de andre. Mye morsommere enn lekser, stråler hun. – Men det gjorde meg bedre i mange skolefag også. Det hjelper å forstå sammenhengene i verden.

<B>– Hvorfor OD?<P>

– Jeg synes bistand er veldig viktig og jeg har alltid vært veldig opptatt av rettferdighet, både når det gjelder godteri og verdensressurser, sier hun med leende selvinnsikt. Det har gitt mye jobb og sene kvelder. Verdt hvert sekund, mener Sandra.

– Jeg har møtt folk som tror på det samme som meg. Og bare den muligheten som OD gir ungdom, som OD gir meg. Sitte på et kontor som 18/19-åring og gjøre det jeg elsker. Sjefen til tre voksne mennesker. Det er spesielt og veldig spennende.

Frihetskjemper - og Erna

Å være med å motivere andre på egen alder til å jobbe for en bedre verden synes hun er rågøy.

– Det er kult med ungdom. Når de engasjerer seg er de så veldig inni det, da er det dét som betyr alt i noen år. Mer enn for voksne.

Mellom vinduene henger det bilder av miljøaktivisten Ken-Saro Wiwa fra Nigeria. "I´m more dangerous dead" står det på bildet.

– Han er veldig viktig i Nigeria, det var en plakat av ham på hvert gatehjørne, sier hun og peker: –Og der er alle OD-lederne. Erna Solberg var det i 1979.

<B>– Sier det noe om hvor du har tenkt deg?<P>

Hun ler.

– Om 20 år, så. Nei, jeg vet ikke. Men et veldig fint sted å starte.

Det vil endre verden

Sandra gløder engasjert, forteller at ofte er det vestlige investeringer og våre goder som gjør at andre lever i så stor fattigdom.

– Det er vi som skaper fattigdom. Vi ser på Afrika som elendighet, men glemmer å spørre hvorfor, glemmer å se tilbake til kolonitiden eller nå, hvordan folk mister landområder på grunn av nye investeringer.

– Det blir så feil å tro at afrikanske land er bare fattigdom og at man redder et helt land ved å vippse 200 kroner. Det handler om mer enn penger. Min generasjon kan ta andre valg. Det vil endre verden.

En smule naiv

– Foreldrene mine synes det er veldig kult at jeg er OD-leder. De vet at jeg har ofra mye tid på OD. Men de syntes det var litt rart i fjor. Leie leilighet i Oslo for å jobbe gratis, sier hun, forteller at det finnes en egen Lånekasse-avtale for sånt.

<B>– Hvor kommer engasjementet ditt fra?<P>

– Jeg er en smule naiv. Jeg tror på at det jeg gjør kan være viktig. Man skal ikke godta at så mange lever i urettferdighet. Det vil jeg endre.

Hun slapper av med venner, på klatring, på tur, gjerne hengekøyetur.

– Hva vil du si til ungdommene som skal være med på OD?

– Verden er urettferdig, men det kan du gjøre noe med. Når vi står sammen og gjør det som er riktig kan vi gjøre det bedre for dem og forstå at det handler om mer enn penger, at det også har noe med oss selv å gjøre.

Artikkeltags