Gå til sidens hovedinnhold

Obligatorisk vaksinering av helsepersonell er ikke aktuelt

Uvaksinert helsepersonell bør testes for korona to ganger i uka og bruke munnbind, men obligatorisk vaksine er ikke aktuelt.

Frivillig vaksinering ligger forankret i regjeringen politisk, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Han la til at folk kan ha ulike grunner til å ikke ta vaksinen.

– Så lytter vi selvfølgelig til fagmyndigheten, og vi har ikke fått noe i nærheten av et faglig råd om å skulle innføre obligatorisk vaksinering. Vi avviser dette i dag, sa han.

Problemet er uvaksinerte utenfor helsevesenet

Også direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier at frivillig vaksinering gir den beste effekten.

– Det er et godt prinsipp, og det er risikabelt å sette det i spill. Så er det selvsagt en vurdering om hvordan man kan håndtere det, men det er foreløpig forsvarlig, sa hun.

Problemet i Norge er ikke uvaksinert helsepersonell, men nordmenn utenfor helsevesenet som ikke er vaksinert, sa Støre.

– Skal man gi et bidrag til å lette situasjonen i helsevesenet, så er det at de prosentene som ikke har vaksinert seg, som jo kommer opp til et ganske høyt antall, de kan gjøre jobben, sa han.

Bør testes og bruke munnbind

Det regjeringen ønsker, er at uvaksinert helsepersonell skal teste seg og bruke munnbind.

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet om uvaksinert helsepersonell og faren for at de kan smitte sårbare pasienter. Helsedirektoratet har kommet med råd til kommunene om hvordan de kan unngå slike situasjoner, påpeker helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Vi vil ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte. Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind, sa Kjerkol på pressekonferansen fredag.

Helsedirektoratet kommer til å sende ut retningslinjer om dette til kommunene.

– Forventet strengere tiltak

Frp synes tiltakene mot helsepersonell er for milde.

– Dette er ikke godt nok av helseministeren. Jeg hadde forventet mye strengere tiltak mot uvaksinert helsepersonell med direkte pasientkontakt, for å minimere risikoen for at eldre og pasienter blir smittet av koronaviruset, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud.

Hvis det er veldig sterke grunner til at helsepersonell må ha direkte pasientkontakt, så burde de testes hver dag, ikke bare to ganger i uken, mener han.

Høyre sa tidligere fredag at de skal foreslå i Stortinget at helsepersonell må være vaksinert. Dette gjelder ikke bare koronavaksinen, men alle vaksiner i vaksinasjonsprogrammet.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken