Gå til sidens hovedinnhold

Nytt VM-gull til Hans Christer Holund

Norge vant herrestafetten i VM tross en svak start. På laget gikk Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo.

Pål Golberg valgte klister på første etappe og slet kraftig. Tchervotkin gikk en kjempeetappe for Russland og vekslet tre kvart minutt foran Finland på 2. plass, mens Norge på 10. plass var nesten minuttet bak.

Yakimushkin på andre etappe virket imidlertid å ha overtatt skiene til Golberg, for det gikk ikke mange kilometerne før hele det russiske forspranget var spist opp og seks lag lå samlet. På slutten av etappen kjørte imidlertid Niskanen og Emil Iversen opp tempoet og vekslet klart foran Sveits og Frankrike, mens Sverige og Russland var over 20 sekunder bak.

Hans Christer startet rolig på tredje etappe, men finske Hyvärinen måtte etter hvert slippe. Maltsev prøvde å nærme seg Holund, men nittedølen slapp ingen innpå seg. Ved veksling var han 25 sekunder foran Frankrike og Sverige, 35 foran Finland og Russland og 40 foran Sveits.

Etter en runde på siste etappe hadde imidlertid Bolshunov tatt igjen Klæbo, mens de fire andre lå samlet et minutt bak. De holdt følge til den siste bakken der Klæbo viste seg som den sterkeste. Dermed tok Holund sin tredje medalje, og søndag er det 5-mil klassisk.

Revansj fra OL

– Dette er noe jeg har drømt om siden OL for tre år siden, sier Hans Christer Holund. Den gang fikk han ikke gå på stafettlaget til tross for å ha tatt individuell medalje. Denne gangen rammet det klubbkamerat Simen Hegstad Krüger.

– Det er en stor ære å få gå stafett for Norge, og det at jeg ikke fikk gå i OL har vært en motivasjon jeg har hatt med meg siden. Jeg ønsket ikke å komme i den situasjonen igjen, og da gjaldt det å bli så god at det ikke kunne være tvil. Jeg visste at den tredje etappen var ledig, og etter VM-gullet følte jeg meg ganske sikker på at jeg skulle få gå. Og det er et OL igjen neste år, påpeker nittedølen.

– Jeg har ikke gått VM-stafett for Norge før. Det skjer alltid noe i stafett, det er bare å se på Sverige på damestafetten. Det ble en spennende stafett, og da er det gøy når vi vinner. Jeg skjønte tidlig at vi hadde bomma på skia, men jeg trodde at Tschervotkin og Russland var litt vel offensive og brukte for mye krefter. Men da jeg så hvordan løpet utviklet seg på første etappe ble jeg litt mer bekymret.

– Men smørerne ser jo det samme, og vi hadde tre etapper til. Jeg visste at vi hadde gode rubbeski, så vi fikk korrigert før andre etappe. Vi kjenner også løypa godt nå og har respekt for den. Løpsopplegget på 15 fri fungerte bra, så jeg tenkte å gjøre det samme i dag. Og heldigvis for meg var Maltsev veldig hissig på grøten i starten av etappen, og det lønner seg sjelden.

Kommentarer til denne saken