Må du ha med deg paraplyen? 26. september lanserte Yr nytt nedbørskart som viser hvor nedbøren faller 90 minutter fram (og tilbake) i tid. Har du Yr-appen på din smarttelefon, kan du nå klikke på kart-symbolet og se en animasjon som viser nedbørsfeltene som er i bevegelse der du befinner deg.

Bruker eksisterende data

- Det er den jeg pleier å se på når jeg ikke er på jobb, sier statsmeteorolog Tone Christin Thaule ved Vervarslinga for Vestlandet til Nettavisen.

Hun forteller at det er data fra værradarene som ligger til grunn for tjenesten. Disse dataene brukes fra før til å lage modelleringer på hvor nedbøren kommer. Nå brukes de samme dataene på nye måter til å lage visualiseringer på Yr-appen.

Værradarene viser hvor det er nedbør (både regn, snø og sludd) i øyeblikket. Bildene blir oppdatert hvert kvarter. Du kan se værradar-bildene på yr.no. Det nye med yr-appen er at disse modelleringene nå kobles til geolokalisering eller stedssøk i din smarttelefon.

Fra lyseblått til mørkeblått

Fargene på kartet viser deg intensiteten på nedbøren, den går fra lyseblått til mørkeblått. Leter du opp værradaren på yr.no, ser du fortsatt det gamle nedbørskartet.

Nedbørskartet fungerer ennå ikke for hele Norden, og for Sverige, Danmark og Finland vises nedbørobservasjoner foreløpig bare bakover i tid, skriver Yr-redaktør Ingrid Støver Jensen på NRK Beta.

Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt.