Derfor smelter skitten snø raskere

Skitten snø gir raskere snøsmelting.

Skitten snø gir raskere snøsmelting. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Synes du fortau med svart snø ikke er spesielt vakkert? Da kan du trøste deg med at det i det minste gjør at snøen smelter raskere.

DEL

Hvit snø reflekterer solstrålene svært godt, noe som gjør at vi står i større fare for å bli solbrent når vi er ute i snødekte områder med mye sol. Men når snøen ikke lenger er hvit, men mørk og skitten, vil den derimot tiltrekke seg sollys, melder nettstedet yr.no.

Forurensning gir raskere snøsmelting

Du kan tenke deg hvordan det er å ha på seg en sort genser ute i solsteken. Tar du heller på deg noe hvitt, føles det ut som om man nesten kan stenge varmen ute.

Det er en av grunnene til at snøen forsvinner raskere fra byene. Der er det mer forurenset, sort snø, som smelter og forsvinner raskere enn på steder som er dekket av den hvit snø. Forurensningen i snøen sitter som regel ytterst på snøkrystallene, og det er denne delen av snøen som smelter først. Når vi i tillegg har plussgrader på dagen og minusgrader på natten, gjør det at snøen smelter og deretter fryser igjen.

Etter hvert gjør dette snøen mer porøs, med lommer av luft, og man får en slik bølgeform som på bildet. Det er Solveig fra Gausdal som lurte på hvorfor snøen la seg i bølger.

Slik jukser du med snøen

Hvis du er lei av snøen i hagen som aldri ser ut til å bli borte, kan du jukse litt. Hvis du strør sand, jord eller kalk over snøhaugene, kommer sola til å smelte snøen mye raskere enn hvis snøen er helt ren. På den måten kan du «lure» snøen til å smelte fortere.

Generelt forsvinner snøen enten ved at det smelter og går over til vann, eller ved fordampning (også kalt sublimasjon). Sublimasjon er betegnelsen på prosessen der en går direkte fra fast stoff til gass eller damp uten at det dannes væske, altså at det ikke smelter til vann som renner langs bakken.

Snøen trenger kalorier for å smelte

  • For å smelte et gram snø må det tilføres rundt 80 kalorier.
  • Kalori er et mål for energi, som også kan måles i joule.
  • Kaloriene som skal smelte snøen kommer i form av varme: fra sola, regnet eller vinden.

Hva gir best snøsmelting?

For at smeltingen skal være mest effektiv må det være over 0 grader gjennom hele døgnet. Snøsmeltingen går sakte hvis det er minusgrader om natten og det fryser til igjen.

Ved nattefrost må mye solenergi først gå med til å varme opp snøen, før den kan fordampe. Det kreves rundt åtte ganger mer energi å fordampe en kilo snø, enn å smelte en kilo snø.

Den mest effektive måten å smelte snø på er ved overskyet vær, høy luftfuktighet og vind. Denne kombinasjonen gir både smelting og fordamping. Så da er vel ikke litt skyer å forakte?

Kilde: Yr.no


Artikkeltags