Li-elever med genial løsning på plastproblemet

VINNER: Gruppen som kalte seg ReDO gikk til topps på Li. Fra venstre Mathilde Bjørgan, Hong Nhi Thi Tran og Ane Risstubben Gunstad. Melina Rahimi og Andreas Osen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Li skole.

VINNER: Gruppen som kalte seg ReDO gikk til topps på Li. Fra venstre Mathilde Bjørgan, Hong Nhi Thi Tran og Ane Risstubben Gunstad. Melina Rahimi og Andreas Osen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Li skole.

Artikkelen er over 1 år gammel

Tomra sine panteautomater i kombinasjon Fretex` forretningsmodell og vips, så fant Li skoles åttendeklassinger en genial løsning på plast-forurensingen verden rundt.

DEL

I en drøy uke før sommerferien deltok de 174 åttendeklassingene på Li i Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) og Ungt Entreprenørskaps sin innovasjonscamp. Oppgaven eleven ble bedt om å løse, var ikke mindre enn "hvordan vi kan utnytte plasten som ressurs og unngå at den forsøpler naturen."

Vinn-vinn

Elev-forslaget som ble kåret til campens soleklare vinner, var det Hong Nhi Thi Tran, Mathilde Bjørgan, Andreas Osen, Melina Rahimi og Ane Risstubben Gunstad som sto bak. Ved å koble panteautomater sammen med Frelsesarmeens forretningsmodell Fretex, kom gruppen fram til sin nyskapende idé: Folk flest kan levere plastavfall i gjenbrukscontainere. Der mottar den kvittering på mengden plast som er leveret. Den innsamlede plasten resirkuleres. Kvitteringen du mottok da du leverte plastsøpla, kan nå benyttes i plastgjenbruks-butikken. Dermed skaffer du deg nye nyttige plastprodukter for en slikk og ingenting.

Innovasjonscamp

Faglærer i elevbedrift ved Li skole, Hanne Starling, har sendt oss følgende rapport fra årets innovasjonscamp på Li skole:

Fredag 15.6 og mandag 18.6 deltok hele 8. trinn på Li på Innovasjonscamp, et samarbeidsprosjekt mellom Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) og Ungt Entreprenørskap, med fokus på kreativitet og nyskaping. Elevene måtte jobbe i grupper for å finne en nyskapende løsning på et oppdrag som handlet om bærekraftig bruk av plast.

Innovasjonscampen ble kickstartet allerede torsdag 14. av vår lokale plast-entusiasten Dag Kongsvik. Han holdt et informativt og inspirerende foredrag for hele trinnet om plasten som vår tids største miljøtrussel, men samtidig også eit fantastisk allsidig materiale vi ikke klarer oss uten, og litt om hvordan vi kan benytte plasten på en bærekraftig måte.

Ole fra 8K på Li

Dag fortalte blant annet en høyst relevant, gjenkjennelig og engasjerende historie om “Ole” fra 8K på Li skole, som mistet plastposen sin etter å ha vært på Prix og kjøpt skolebolle, og ikke orket å springe etter plastposen som allerede hadde blåst et stykke bort av vinden. Han fortalte videre hvordan posen ble blåst ned i Nitelva, ført gjennom Øyeren, der en gjedde svømte inn i posen helt til den dekket gjellene til fisken og kvelte den, før posen fortsatte ned Glomma og ut i havet, der fisker og hvaler forveksler den med maneter og ender opp med å spise den.

Fredag morgen kom Henrik Lundberg fra Ungt Entreprenørskap og presenterte oppdraget for elevene. De skulle prøve å finne en nyskapende løsning for hvordan vi kan utnytte plasten som ressurs, uten å skade naturen, hva vi kan gjøre for å forhindre at plasten havner i naturen og/eller hva vi kan gjøre for å redusere bruken av plast.

De 174 elevene fra 7 forskjellige klasser ble blandet sammen og delt i 32 grupper på tvers av klassene. Mange av elevane måtte samarbeide med medelever de kanskje ikke kjente så godt frå før av, slik voksne også ofte må gjøre i arbeidslivet.

Åtte grupper til finalen

Mandag presenterte elevene ideene sine for en av fire juryer, som igjen plukka ut de 8 beste finalistene som måtte presentere for alle elevene og lærerne på trinnet, i tillegg til en samla jury. Mange elever synes nok dette var litt skummelt, men alle finalistane var svært sporty og gjennomførte presentasjonene sine for full sal.

Juryen bestod av Henrik Lundberg (Ungt entreprenørskap), Dag Kongsvik (lokal plastentusiast), Anne Birte Snilsberg (Galleri Würth), Erik Berger (Norges Vel), Kristian Westgård (Infosjef i Nittedal kommune), Steinar Flesland (rektor), Berit Gigstad (inspektør for 8. Trinn) og Hanne Starling (lærar for valgfaget produksjon av varer og tjenester).

Og vinneren ble....

Vinnergruppa, ReDo – Remake Donate, hadde en helhetlig løsning på oppdraget, i tillegg til å levere en løsning på oppdraget hadde de gitt konseptet et navn og laget logo.

ReDo er en kjede som tar i mot plast som ligger i naturen, i bytte mot “plastpenger” (digitale kredittpoeng utviklet av ReDo), som igjen kan brukes til å kjøpe produkter laget av den resirkulerte plasten.

Gruppa har latt seg inspirere av både panteautomater og Fretex sin forretningsmodell med innsamlingscontainere og butikker, og ser for seg ulike plastinnsamlingscontainere som veier og sorterer plasten før den blir sendt til fabrikker som resirkulerer plasten og lager den om til nye, spennende produkt som igjen blir solgt i ReDo sine butikker. Når man leverer plast i containeren veies plasten, og ut fra vekten på plasten får man registrert plastpenger (PP) enten på et eget plastkort (som et betalingskort, selvfølgelig laget av resirkulert plast), eller på en app ved hjelp av en QR-kode på kvitteringen. Produktene i ReDo-butikkene kan betales for med både “plastpenger” og vanlige penger.

Elevane på gruppa var Hong Nhi Thi Tran, Mathilde Bjørgan, Andreas Osen, Melina Rahimi og Ane Risstubben Gunstad.

Artikkeltags