Lamo og Braaten i drama på Galdhøpiggen

TRØBBEL PÅ TOPPEN: Svein Lamo (t.v.) og Bjørn Braaten på toppen av Galdhøpiggen, der ikke bare steinmassene, men også problemene tårnet seg opp.

TRØBBEL PÅ TOPPEN: Svein Lamo (t.v.) og Bjørn Braaten på toppen av Galdhøpiggen, der ikke bare steinmassene, men også problemene tårnet seg opp. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Torsdag sist uke snørte nittedøl Svein Lamo på seg de gamle turskoa sine for å gå til toppen av Galdhøpiggen sammen med sykkelkollega Bjørn Braaten.

– Jeg kjøpte skoa da unga var små, men jeg har nesten ikke brukt de. De ser like fine ut inni, men sola må ha gjort sitt med sålen, forteller Svein, som når han trener er mest å se i sykkelsko.

Torsdag klokka 11.00 startet duoen fra Spiterstulen, med Norges høyeste fjell i sikte.

– Etter 3 timer og 12 minutter var vi på toppen. Det var kjapt. Sist jeg gikk, i år 2000, brukte jeg over fire timer. Da lovte jeg meg selv at jeg aldri skulle gå på Galdhøpiggen igjen, forteller Svein.

På toppen av Norges tak startet problemene.

– Dessverre kom tåka så utsikten var ikke noe og skryte av. Da oppdaget jeg at begge sålene på skoene mine hadde løsnet. Det var krise da vi skulle gå ned igjen. Jeg brukte gaffateip og tredde noen sokker utenpå, og det fungerte bra, forteller Svein:

UTGÅTT: Sveins tursko, som var helt fine inni, men som må ha blitt gnaget på av tidas tann utenpå.

UTGÅTT: Sveins tursko, som var helt fine inni, men som må ha blitt gnaget på av tidas tann utenpå. Foto:

– Men da vi trudde problemene var ordna, så var det andre ting. Bjørn fikk problemer med beina og hoftene og datt flere ganger da vi skulle gå nedover. Det var på nippet at vi ringte etter hjelp, men så fikk vi hjelp av en familie fra Kløfta og et tysk par.

Etter fem timer var de nede igjen.

– Da var vi dyktig sultne og slitene, men det var hyggelig å treffe hjelpsomme mennesker, sier Svein.

Sykkelkollega Bjørn Braaten måtte gjennom en hofteoperasjon etter en kollisjon i Birken for noen år siden. Det har ikke stoppet ham fra å sykle. Dagen etter dramaet på Galdhøpiggen var han tilbake på sykkelsetet.

– Bjørn er en seiging på sykkel. Han ligger i 30 kilometer i timen i motvind i Syden, og det er ingen av oss andre som følger ham, sier Svein.

GRÅTT: Tåke gjorde at utsikten fra «toppen av Norge» var så som så.

GRÅTT: Tåke gjorde at utsikten fra «toppen av Norge» var så som så. Foto:

Artikkeltags