Så mye koster det hvis du blir tatt for å sykle uten lys

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Manglende lys kan koste deg dyrt.

DEL

Det er påbudt med lys på sykkelen, og det med god grunn. Høstmåneden september er den måneden med flest trafikkulykker der sykler er innblandet.

Mange syklister slurver med bruk av lys. Blir du tatt uten lys, risikerer du en bot på 1.150 kroner.

I tillegg er det farligere å kjøre uten lys. Syklende i høstmørke blir synlige først under 30 meter fra biler med nærlyset på. Har du imidlertid refleks på kroppen ser bilisten deg på mye lenger avstand i mørket.

– Sykkellykt og refleks er en billig investering. Likevel velger mange å ikke bruke slike ting. Det er å gamble med livet, sier Øyvind Setnes,
forebyggelsesekspert i Tryg forsikring, til Nettavisen.

– Vi ser ofte syklister i høy fart i høstmørket, helt uten noen form for lys eller refleks. I tillegg vet vi at skoleveier med dårlig belysning kan være svært trafikkerte om morgenen før det blir ordentlig lyst, sier han.

Farligst i september

September er den farligste måneden for syklister, viser tall fra Finans Norge. Hovedorganisasjonen for finansnæringen har laget statistikk over ulykker de ti siste årene der syklister er involvert.

De ti siste årene har 13 syklister mistet livet i trafikken, 21 har blitt alvorlig eller livstruende skadd, og 468 syklister har vært utsatt for en trafikkulykke med lettere eller moderate skader.

Flest ulykker skjer fra mai og gjennom sommeren, men aller flest ulykker er det i september. Finans Norge setter søkelyset på manglende lys på sykler og påpeker at det kan være vanskelig for bilister å se syklister i høstmørket.

Flest menn over 35 år

Statistikken for de ti siste årene viser at 67 prosent av de involvert i ulykker med sykkel, er menn. De fleste er også over 35 år.

Over 90 prosent av disse ulykkene, er sammenstøt mellom sykkel og personbil. Deretter følger buss, motorsykler, moped og lastebil.

De fleste ulykkene i de store byene.

Artikkeltags