Det er 6. året på rad at kommunen gir ungdom en fantastisk mulighet gjennom prosjektet «Ung i jobb». For når man er ung og uten særlig arbeidserfaring, er det ikke alltid like lett å finne velvillige arbeidsgivere.

– For Nittedal kommune handler «Ung i jobb» både om å gi ungdom verdifull erfaring og ikke minst om å styrke kvaliteten på tjenestene våre. Når unge kommer inn på for eksempel et sykehjem, gir det en bedre hverdag for alle som bor der, sier rådgiver Hilde Marit Mobråthen.

Hun arbeider i utviklingsteamet for helse og velferd, og har ansvaret for «Ung i jobb»-prosjektet.

Lønn og kontrakt

Sommerjobben er ikke et ferieopphold hvor man kan komme og gå som man selv ønsker. Alle som sier ja til sommerjobb, undertegner en kontrakt der man forplikter seg til en normal arbeidstid – og kommunen forplikter seg til å betale en helt normal lønn. Dermed får de unge reell arbeidserfaring.

– Arbeidsoppgavene er varierte, selv om det handler mye om måltid og aktivitet. Ungdommenes interesser og personlige egenskaper kan likevel komme til uttrykk i jobben. Vi oppfordrer nemlig alle til å være kreative, og til å komme med ideer til ting de har lyst til å gjøre med eller for beboerne, sier Mobråthen.

Hun sier at opplegget er tilpasset unge som foreløpig ikke har utdanning.

– Alle får tett oppfølging av fagfolk, og ingen blir overlatt til seg selv. Det er fortsatt kommunens fagfolk som har ansvaret for tjenestene, sier hun.

Jobber på sykehjem

Petter Lønaas (16) og Emilie Jakobsen (17) starter i sommerjobb på Døli sykehjem så fort skolen er avsluttet for sommeren. Petter hadde sommerjobb i fjor også, og skryter av opplegget.

– Det er veldig bra å få denne erfaringen. Men det viktigste er at det veldig moro å gå på jobben. Det er givende å bidra til å gi de eldre som bor her en bedre hverdag, sier Petter Lønaas.

For Emilie er det første gang i sommerjobb.

– Jeg er litt nervøs. Det er første gang jeg arbeider med mennesker på denne måten. Men alle sier det er veldig hyggelig, så jeg gleder meg og er litt spent, sier hun.

Hun er elev på linja for musikk, dans og drama på videregående skole, og tror ikke hun skal jobbe på sykehjem i framtida. Men hun er sikker på at det blir en god arbeidserfaring.

– Musikk, dans og drama kan brukes i alle sammenhenger. Kanskje jeg kan bruke det i sommerjobben, sier hun.