Nå er sommeren godt i gang, og Sør-Norge er på vei inn i en periode med høye temperaturer og lite nedbør, dette øker skogbrannfaren. DSB har på grunn av dette økt helikopterberedskapen, og har fem helikoptre i beredskap i helgen.

To helikoptre vil være på Torp, to på Kjeller og ett på Værnes. I tillegg til dette vil et helikopter til stå i ekstraberedskap på Torp fram til 8. juli.

Ikke nok regn

– Det regnet som har kommet er ikke nok til å fjerne skogbrannfaren. Nå meldes det tørt og varmt vær i Sør-Norge, og for de områdene som opplevde lite regn er skogbrannfaren igjen høy, enkelte steder svært høy, sier seksjonssjef i DBS Hans Kristian Madsen i en pressemelding.

Det har vært en varm og tørr periode i Sør-Norge nå i mai og begynnelsen av juni, noe som har ført til mye tørkeskadd vegetasjon. Når dette skjer blir vegetasjonen lett antennelig, selv om det har kommet regn, ifølge DSB.


Generelt ildforbud

I perioden 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å tenne bål i skog og annen utmark. Det tørre været vi opplever med høye temperaturer og til dels mye vind kan føre til svært rask brannspredning, skriver DSB i pressemeldingen.

Jan Tore Karlsen er brannsjef i Gjøvik, og han forteller at selv om totalforbudet mot engangsgriller er opphevet oppfordrer de folk til å være forsiktig og aktsomme.

– Jeg er usikker på om vi kommer til å innføre et nytt totalforbud. Nå i første omgang satser vi på informasjon og budskap, og så får vi ta en ny vurdering neste uke, sier han.

Karlsen legger til at totalforbudet sist gang skjerpet folks oppmerksomhet, og at de vil fortsette med å sende ut varsler om å være forsiktig.

– Er du i skog og utmark i nærheten av skog skal du ikke tenne opp noe, det skal bare skje på helt sikre plasser, avslutter han.