Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk i Øst politidistrikt: Utslitte politijurister dumpet alvorlige saker på sjefens kontor

Artikkelen er over 2 år gammel

Interne bekymringsmeldinger tegner et dramatisk bilde av situasjonen i Øst politidistrikt.

Det melder NRK torsdag kveld.

Statskanalen har fått tilgang til en rekke interne bekymringsmeldinger fra politijuristene i Øst politidistrikt. Meldingene tegner ifølge NRK et dramatisk bilde av deler av politiet etter reformen:

  • Alvorlig underbemanning blant juristene
  • Mange jobber seg syke
  • Grove saker blir liggende over et år
  • Selv saker som er ferdig etterforsket blir liggende urørt

– En varslet krise

– Det er krise, og på mange måter en varslet krise. Tilnærmet hver gang vi snakker med tillitsvalgte får vi høre at det ikke ser bra ut. Folk er usikre, mister troen på arbeidet sitt og ekstra mange erfarne jurister slutter nå. Alle politidistriktene har det vanskelig, sier Sverre Bromander, leder for fagforeningen Politijuristene i Juristforbundet til NRK.

RB har de siste dagene omtalt flere problemer etter politireformen. 02800 ble ikke besvart av operasjonssentralen i flere timer og tillitsvalgt i politidistriktet gikk i kveld ut og sa at også et betydelig antall telefoner til 112 ikke blir besvart på grunn av underbemanning. Øst politidistrikt varsler at de vil utvide operasjonssentralen med ti ekstra ansatte, midlertidig.

Polititopp er lei seg

NRK skriver videre at de fleste bekymringsmeldingene beskriver en svært kaotisk arbeidshverdag. Flere erfarne jurister skal ha sluttet som følge av situasjonen.

I en av bekymringsmeldingene, fra høsten 2017, går juristene så langt som å frasi seg ansvaret for en rekke alvorlige straffesaker.

«Vi overfører nå disse sakene til ditt navn, og legger sakene fysisk på kontoret til XXX,» skriver juristene til politiledelsen.

Sakene hadde da ligget på vent i over ni måneder og juristene mente at de selv sto i fare for å jobbe seg syke, skriver NRK.

Mona Hertzenberg, påtaleansvarlig i Øst politidistrikt, sier til NRK at hun er lei for at saker blir liggende lenge før de avgjøres.

– Det er ytterst beklagelig at vi har kommet i en slik situasjon. Politiledelsen har økt antall stillinger både blant etterforskere og jurister, men vi har blitt utfordret av at folk slutter, kombinert med en stor vekst i antall anmeldelser av seksuelle overgrep. Vi greier rett og slett ikke holde tritt, sier hun.

Hun svarer videre at politidistriktet rekruterer så langt de klarer og at de har stillinger utlyst nå.

Kommentarer til denne saken