Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet etterlengtet gangvei til Gnisten

Artikkelen er over 3 år gammel

Et drøyt år etter at han ble påkjørt, fikk Kjetil Hasselstrøm æren av å åpne en tryggere vei for fotgjengerne til og fra Miljøhuset Gnisten.

– Gratulere med første etappe av ny gang- og sykkelvei, sa ordfører Hilde Thorkildsen da hun torsdag sammen med fotgjenger og Gnisten-arbeider Kjetil Hasselstrøm knøt opp det røde båndet til miljøhusets nye stiforbindelse til bussholdeplassen på riksvei 4.

En full gang- og sykkelvei opp til bussholdeplassen var beregnet å koste 21 millioner kroner. Da laget Gnisten i stedet vei selv nesten helt gratis.

Måtte ei ulykke til

Om morgenen den 4. oktober i fjor ble Kjetil Hasselstrøm påkjørt av bil og ble funnet svimeslått langs Gamle Glittrevei like utenfor miljøhuset i Hakadal. Politiet klarte aldri å finne den skyldige bilføreren.

Ulykka skapte oppmerksomhet om sikkerheten langs fylkesveien der så mange går til og fra voksenopplæring og arbeid hver dag.

– Det som skjedde med Kjetil, er grunnen til at vi gikk i gang med å bygge gangvei, forteller daglig leder Aaste Føllesdal i Miljøhuset.

– Alle de tre grunneierne har vært positive, og med god hjelp fra kommunen har vi greid å bygge stien for i underkant av 100.000 kroner, fortsetter hun.

Krevende etappe to

Stien stopper ved brua over elva rett på nedsida av riksveien. Her står det igjen å hogge noen trær. Neste etappe blir å bygge gangvei over elva og undergang under riksvei 4, men det krever helt andre investeringer.

– Mandag neste uke skal kommunestyre behandle trafikksikkerhetsplanen. Der spiller vi nok en gang inn til fylket at det må gjøres noe langs Gamle Glittrevei, sier ordfører Hilde Thorkildsen:

– Vi har heldigvis fått mer veilys her, og i dag må vi glede oss over åpninga av denne gangveien, men vi gir oss ikke på å kreve større investeringer i trafikksikkerhet. Det er 150 mennesker hver dag som bruker Miljøhuset Gnisten, og det er mørkt halve året.

Inne på lista

I tabellen over prioritere investeringstiltak langs fylkesveier, som står i forslaget til trafikksikkerhetsplan, ligger fylkesvei 402 Gamle Glittrevei på fjerdeplass bak Fuglåsveien, Hakadalsfeltet og Gamleveien mellom Rotnes og Askveien.

Statens veivesen har tidligere sagt at det er uaktuelt med lavere fart enn 60 kilometer i timen forbi Gnisten fordi veien ligger utenfor tettbygd strøk og at lavere fartsgrense på slike steder erfaringsmessig ikke blir respektert. Elevene ved voksenopplæringa blir ikke definert som vanlige skoleelever, ellers hadde lavere fart vært en smal sak.

Til helga er det julemarked på Gnisten. Da er ett alternativ å ta bussen og følge den nye stien.

– Gangveien har allerede blitt veldig populær. Folk er så fornøyde, både hos oss og ellers i Hakadal, sier Aaste Føllesdal.

Kommentarer til denne saken