Mange ser i disse dager på dokumentarserien «Gåten Orderud» på NRK.

Allerede året før trippeldrapet skjedde ble Anne Orderud Paust utsatt for to attentatforsøk. Det første da det ble funnet en halv kilo dynamitt under bilen hennes. I siste episode av dokumentarserien, fikk seerne vite at dynamitten stammet fra Nittedal. Men fra hvilken sammenheng?

En VG-artikkel fra 2001 gir svaret: Dynamitten som ble funnet under bilen til Anne Orderud Paust var av typen Sollex 30, opplyste en spesialmedarbeider fra Kripos i retten. Kubben var 36x310 millimeter i størrelse.

Anne Orderud Paust oppdaget selv dynamitten, som ifølge eksperten var festet på en svært så amatørmessig måte. Aktoratet mener dynamitten stammer fra et tyveri fra en byggeplass i Nittedal høsten 1997.

Sier han ga bort til en kamerat

I 2001 måtte en 30 år gammel mann vitne om sin befatning med dynamitten som ble stjålet fra Nittedal. Vitnet forklarte at han hadde tatt dynamitten fra en bil, nærmest for moro skyld.

– Jeg hadde vel egentlig ikke noe bruk for den. Dynamitten ble stort sett liggende i kjøkkenskuffen, sa han.

Han hadde selv kastet noe av dynamitten, men ga en pølse til kameraten sin, i tillegg til noen andre mindre kubber.

– Plutselig så jeg den typen dynamitt på tv eller i en avis, sa vitnet, som så dette etter at attentatforsøket mot Anne Orderud Paust ble kjent.

– Jeg la merke til at det var samme type som den jeg ga bort, forklarte han.

LES OGSÅ: Aktor: – Orderud-drapene kunne vært avverget