Venter storinnrykk på søndag

UKAS NITTEDØL: Tonhild Kråkenes, kantor i Nittedal.

UKAS NITTEDØL: Tonhild Kråkenes, kantor i Nittedal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL


Ukas Nittedøl

Tonhild Kråkenes

Bosted: Hagan

Aktuell med: Kantor i Nittedal, med ansvar for det musikalske også under gudstjenestene på Allehelgensdag.


– Førstkommende søndag er Allehelgensdag. Fortell litt om gudstjenestene denne dagen?

– Dette er en av kirkeårets best besøkte gudstjenester her i bygda. Allehelgen er for mange en tid for meditasjon og ettertanke, en dag hvor vi minnes de som har gått bort. Det blir minnegudstjeneste i Hakadal kirke på formiddagen, og i Nittedal kirke på ettermiddagen. Her blir det ekstra mye musikk og diktlesning som omhandler temaene sorg og trøst. Vigdis Gjelsvik leser dikt og Stine Mari Langstrand vil synge. Det blir tent et lys og lest opp navnene til alle som har gått bort siden sist Allehelgensdag, og pårørende har fått invitasjon til minnegudstjenestene.


– Du er opprinnelig fra Kristiansand. Når kom du til Nittedal?

– Vi flyttet hit sommeren 2015, da jeg var så heldig å ha fått jobb som kantor her i bygda. Før dette bodde vi 20 år i Setesdal. Vi hadde lenge hatt lyst til å flytte mer sentralt, og gjerne til Akershus. Vi har tre barn som nå har begynt på høyere utdanning i Oslo og Akershus, så timingen var perfekt. Jeg ville gjerne bo i den samme menigheten som jeg jobber i, og vi er alle strålende fornøyd med å bo på Hagan. Vi har flott utsyn mot Skedsmo og Nittedal kirke, og setter pris på at området er landlig, samtidig som det er sentralt.


– Navnet ditt er velklingende for en musiker. Er det en spesiell historie bak?

– Jeg skulle kalles opp etter mine bestemødre, som heter Tone og Borghild. Det ble litt langt med begge navnene, så da foreslo pappa Tonhild. Det er nok ikke mange i Norge som heter det, og presten sa egentlig at det ikke var noe navn. Så jeg ble døpt Tone Borghild, men de kalte meg aldri noe annet enn Tonhild, og jeg skiftet formelt ved konfirmasjonen. Navnet passer jo godt med den jobben jeg har. Men det lå ingen føringer bak det navnet, selv om min mor også er organist.


– Hvordan trives du med å jobbe som kantor?

– Veldig godt, og jeg var nok litt inspirert av min mors yrkesvalg. Jeg gikk musikklinjen på folkehøyskole, og da bestemte jeg meg. Jeg liker å holde ulike typer konserter, forberede gudstjenester og kirkelige handlinger. Vi har en flott stab her i Nittedals-kirken, med flinke kolleger og godt arbeidsmiljø på rådstua. Jeg har også jobbet i kulturskolen, og trives med begge deler.

– Nittedal har et utrolig rikt kulturliv, med mange flinke aktører vi samarbeider med. Hvis noen flere vil delta på gudstjenester og samarbeide med oss, må de svært gjerne ta kontakt med meg.


– Hva synes du om Rotneskirken, både bruksmessig og arkitekturmessig?

– Den er svært funksjonell med mange gode bruksrom, samtidig som jeg føler at rommet er hellig og sakralt. Det er viktig for en moderne arbeidskirke. Jeg er også glad for at både kirken og Kulturverket Flammen er bygd stilmessig slik at de harmonerer med hverandre. Det er bra arkitekturisk, samtidig som det symboliserer det gode samarbeidet mellom kirke og kulturliv.


– Benytter du deg mye av Nittedals kulturliv på fritiden?

– Jeg ser gjerne forestillinger i Flammen, der har det jo vært det ene høydepunktet etter det andre. Dette må jo være en enorm kulturell berikelse for bygda. Storsalen er fantastisk, med god lyd og akustikk. Hele huset er jo så flott, med biblioteket og det hele.

– Ellers skulle jeg gjerne ha sunget i kor, for det har jeg gjort i mange år tidligere. Tiden strekker ikke til per nå, men kanskje senere. Nittedal har jo utrolig mange flotte kor. Som kantor har jeg samarbeidet mye med korene, og det ønsker jeg å gjøre enda mer av fremover.


– Hva slags musikk liker du å høre på?

– Mye forskjellig, heavy metal er vel det eneste jeg ikke klarer. Når det gjelder favorittmusikk ligger kirkemusikken fra barokken mitt hjerte nært, men jeg er også veldig glad i nyere stilarter som gospel og lovsang som vi er så heldige å ha rikelig av i menigheten. Ellers hører jeg på mye forskjellig musikk i ulike sjanger privat. Artister som Sting, Elton John, Bob Marley har fulgt meg siden ungdomsårene. I bilen står P4 alltid på.


Artikkeltags