Vekket av jordskjelv

SKUMMEL OPPLEVELSE: Rita Helene Torjussen våknet fra et mareritt da jordskjelvet inntraff og trodde det hadde kræsja et fly i taket.

SKUMMEL OPPLEVELSE: Rita Helene Torjussen våknet fra et mareritt da jordskjelvet inntraff og trodde det hadde kræsja et fly i taket.

Artikkelen er over 2 år gammel

Rita Helene Torjussen på Kjul var en av mange nittedøler som ble skremt av jordskjelvet natt til søndag.

DEL

– Jeg lå og sov og hadde mareritt. Da vekket mannen min meg og sa han trodde det måtte være noe galt med varmepumpa til naboen. Så begynte det å skrangle i lamper, og jeg trodde det var et fly som hadde kræsja i taket, forteller Rita Helene Torjussen, frisør i Stasjonsveien bosatt på Kjul.

Klokka 02.07 natt til søndag registrerte forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller et mindre jordskjelv i Lillomarka på grensa mellom Nittedal og Oslo. Skjelvet hadde styrke 2,5 på Richters skala, som egentlig tilsier at det skulle vært «marginalt følbart». Utgangspunktet for skjelvet var dypt, anslagsvis 28 kilometer ned i bakken, som gjorde at det ble registrert av folk over et stort område.

Trodde det var bombe

Også Thea de Wahl på Rotnes merket skjelvet.

– Jeg var våken da det begynte å riste i hele rekkehuset. Med en gang trodde jeg det var ei bombe. Det bråka og var veldig skummelt, men etter noen sekunder ga det seg, forteller Thea.

Mange på Romerike, i Oslo og så langt nordvest som Hønefoss rapporterte at de følte skjelvet.

– Folk har hørt smell og risting som varte i 10 til 15 sekunder både i Rælingen, Fet, Lillestrøm, Kjeller, Skedsmokorset og Skytta, opplyser frontsjef Rune Bernhus i Romerikes Blad.

Politiet på Romerike fikk flere telefoner.

– En kar fra Lørenskog fortalte at alle glassa i kjøkkenskapet hadde falt i gulvet, sier operasjonsleder Alexander Østerhaug i Øst politidistrikt Romerike til Romerikes Blad.

NÆR SLATTUM: Kart som viser episenteret for søndagens jordskjelv, men der feilmarginen ifølge NORSAR er noen kilometer.

NÆR SLATTUM: Kart som viser episenteret for søndagens jordskjelv, men der feilmarginen ifølge NORSAR er noen kilometer.

Nokså vanlig

Administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i NORSAR forteller til Varingen at denne type jordskjelv er relativt vanlige her i landet.

– Senest 30. april i år var det et jordskjelv i Flekkefjord som målte 3,0 på Richters skala. Da klirret det godt i glassene, forteller Strømmen Lycke.

– Så langt i år har det vært tolv jordskjelv i Norge, de fleste på Vestlandet, fortsetter hun.

I 1904 var det et jordskjelv på Østlandet som målte hele 5,4 på Richters skala, som blant annet gjorde skade på flere kirker i Oslo. Slike skjelv er det sannsynlig at vil komme igjen, sier geologene, men ingen kan si når.

Neste år kommer filmen «Skjelvet», som handler nettopp om at Oslo-området rammes av et ødeleggende jordskjelv. Filmen er en oppfølger til «Bølgen».

Gammel jordskjelvsone

Rita Helene Torjussen på Kjul husker hun opplevde et jordskjelv i Nittedal for rundt ti år siden også. Anne Strømmen Lycke i NORSAR sier at dette sannsynligvis er riktig. Hun forteller litt om den svimlende geologiske forhistoria:

– Oslo-området ligger i ei gammel jordskjelvsone som oppstod i permtida for 250 millioner år siden. Jordplata ble strukket fra to kanter og sprakk opp rundt Oslo, og vi fikk dannet det så spesielle Oslofeltet.

Men jordplata sprakk ikke helt opp, og spenningene forplantet seg videre.

– Sprekksona forflyttet seg til Vestlandet, men heller ikke der ble det noe fullt brudd. Så forflyttet den seg videre til Island, og der sprakk jordplata helt slik at vi fikk den midtatlantiske rygg, forteller Strømmen Lycke.

Richters skala


Jordskjelv blir målt med tall på Richters skala, som går fra under 2 til over 8. Skalaen er logaritmisk, det vil si at ett trinn opp betyr at skjelvet øker ti ganger i styrke.

Slik oppleves jordskjelv på den nedre delen av skalaen, men her er det store variasjoner:

Under 2,0: Vanligvis ikke følbart.

2,0 - 2,9: Marginalt følbart.

3,0 -3,9: Merkes av noen.

4,0 - 4,9: Merkes av de fleste.

5,0 - 5,9: Ødeleggende rystelser.

Kilde: Store norske leksikon

Artikkeltags