Simulator har utløst sykkelbølge på Døli

UT PÅ SYKKELTUR: En simulator gjør det mulig for Ulf Tansem og Gerd Kirkeby å ta seg en tur til Drøbak.

UT PÅ SYKKELTUR: En simulator gjør det mulig for Ulf Tansem og Gerd Kirkeby å ta seg en tur til Drøbak. Foto:

En sykkelsimulator har ført til reneste trimbølgen på Dølis dagsenter. Daglig er det kø av ivrige brukere som vil på sykkeltur.

DEL

På Døli kan beboere og brukere av dagsenteret nå dra på innendørs sykkeltur. Når temperaturen synker og føret blir glatt, kan de tråkke seg en tur i solskinn og drømme om bedre årstider. Dette er mulig takket være en gave fra Dølis venner. Det vil si; to gaver, en på dagsenteret og en for beboerne i etasjen over.

Er i Drøbak

Gerd Kirkeby er i jevnt tråkk idet vi titter innom. Hun forteller at hun kommer for å sykle hver mandag.

– Jeg har inntrykk av at jeg sykler på veien. Akkurat nå er jeg i Drøbak, sier hun.

På grunn av en nerveskade i høyre fot trenger hun jevnlig trening for å styrke muskulaturen rundt.

– Syklingen gjør at jeg blir sterkere i låret. Jeg kan stille inn tid og styrke, og stort sett sykler jeg i 20 minutter, sier hun.

Den andre sykkelen får ikke stå ledig lenge før Ulf Tansem okkuperer den og slår følge med Gerd Kirkeby ned mot småbåthavna i Drøbak. Også han setter pris på disse turene og har vært en ivrig bruker av simulatorene siden de kom på plass.

– Jeg er her på mandager og torsdager og pleier å sykle 15 minutter med styrke, sier han.

Verktøy for motivasjon

Sykkelsimulatorene består av en vanlig ergometersykkel og en programvare med et utvalg av filmede sykkelruter. Via en PC kobles programvaren til en vanlig TV-skjerm. Syklistene sitter foran skjermen, velger seg en rute, og legger eventuelt på ekstra motstand på sykkelen. Så bærer det av gårde, til Glittre eller til Oslo. En tur på Karl Johan eller på Grünerløkka står på menyen. Eller du kan dra enda lengre sørover, for eksempel til Italia.

Simulatoren MOTiview er et motivasjonsverktøy som skal stimulere eldre og personer med demens til økt fysisk aktivitet. Levende bilder skal ta brukerne med til kjente omgivelser, som kan bidra til å fremkalle gamle minner. Innretningen er allerede utbredt ved mange av landets bo- og behandlingssentre. Ved Døli fikk de to slike simulatorer i slutten av september.

– Åtte lokale ruter inngår i grunnpakken, og da får vi også tilgang til alle andre ruter. Vi må bare laste dem ned, forklarer aktivitør Solveig Moen.

Flittig brukt

Solveig Moen forteller at syklene er i bruk så å si hele tiden. Det hender også at de ansatte tar seg en tur.

– Vi har som mål å være mest mulig fysisk aktive, og nå er det nesten så brukerne kappes om å komme først. Ofte er det kø her. I tillegg til at brukerne både får mosjon, og det er også sosialt. Syklingen får praten i gang, og vi får ofte gode historier på turene, sier hun.Artikkeltags